járvány idején

2021.03.13. 19:47

Nem mindenki hordja a maszkot Debrecenben, pedig mindenhol kellene

Utánajártunk, hogy lassan egy hét elteltével mennyire veszik komolyan az új intézkedéseket, többek között a kötelező maszkhasználatot a járókelők Debrecenben.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A kormány döntése értelmében március 8-a óta mindenhol kötelező a maszkhasználat.

Annak ellenére, hogy az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes többször figyelmeztetett: ha tehetjük, akkor kerüljük el a boltokban a tömeget, mégis sokan időzítették a nagybevásárlást a hosszú hétvége első napjára – legalább is erről árulkodott a debreceni Malompark parkolója, ami reggeltől délutánig tömve volt a vásárlók autóival.

Belépve a bevásárlóközpontba – a várt módon – jól megpakolt kocsikkal manőverező tömeggel találkozhattunk. Az emberek itt részben betartották az óvintézkedéseket: sokan fertőtlenítették a kezüket a bejáratnál kihelyezett eszközökkel, és maszkot is mindenki viselt, legfeljebb egy-egy kisgyermek fedetlen arcát láthattunk. A másfél méteres távolságtartás azonban még akarva is kivitelezhetetlen lett volna.

Nem mindenki tartotta be a szabályt

Ezután körbejártuk a cívisvárost, hogy megnézzük, mennyire figyelnek oda az emberek a március 8-a óta érvényben lévő kötelező maszkhasználatra.

A villamason ezúttal is találkoztunk szabályszegőkkel: néhányaknál ugyanis legfeljebb a szándék volt meg, a helyes maszkhasználat ezúttal sem ment. Továbbá szinte minden megállóban tapasztaltuk, hogy a tömegközlekedési eszközről leszállva többen azonnal megszabadulnak a védőeszköztől, majd ki-ki észbe kapva, visszaveszi néhány pillanattal később.

A tavaszi, napsütéses idő sokakat parancsolt a szabadba, többen tettek sétát Debrecenben. A városközpont játszóterei felől önfeledt gyerekzsivajt hallhattunk. A legkisebbek itt is megmutatták a mosolyukat, és azt tapasztaltuk itt a szülők is átadták magukat az önfeledt pillanatoknak, és fedetlen arccal várták ki a játékidő végét.

A Nagytemplom előtti Kossuth téren is sokan időztek szombat délután. A legtöbben a szabályoknak megfelelően, maszkban élvezték a napsütést, egy-egy áll alatt viselt maszkkal azonban itt is találkozhattunk. Hasonló volt a helyzet a Nagyállomáson is. A vonatról leszállók és a peronon várakozók között is akadtak olyanok, akik a látszatot fenntartva ugyan feltették a maszkot, de az nem takarta az szájukat és orrukat is egyaránt. Ugyanezt a magatartást választotta több babakocsival sétáló fiatal nő, néhány biciklis, valamit futó is.

A legnagyobb felszabadultságot a Békás tónál tapasztaltuk. A legtöbben fedetlen arccal időztek a parkban, idősek és fiatalok egyaránt.

Az Újkertben sétálva többnyire szabálykövető emberekkel találkoztunk. Talán azt mondhatjuk, 80 százalékuk hordja a maszkot, 10 százalék az álla alatt, vagy valahogy tessék-lássék módon, a többiek pedig még látszólag sem.

BBI, SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában