Már a háziorvos is felírhatja

2021.03.10. 16:54

Koronavírus: milyen esetekben javasolt a favipiravir?

A gyógyszert eddig csak a kórházakban kezelt betegeknél alkalmazták.

20210308 Veszprém-Szentkirályszabadja Favipiravir gyógyszer a Tündérkert patikában A képen: Dr. Alfási Tünde gyógyszertárvezető Dr. Kun-Gazda Melinda háziorvos Fotó: Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a koronavírus-fertőzés kórházi kezelésében már igen hatásosnak bizonyult favipiravir tabletta ambuláns alkalmazásáról döntött. Hétfőtől már a háziorvos is felírhatja ezt az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére.

– Az alapellátás részéről már a második hullám idején megfogalmazódott az igény, hogy a favipiravir felírhatósága a mi kezünkbe is kerüljön, ekkor még az volt a szakmai állásfoglalás, hogy a kórházi ambulanciák kezében hagyják – mondta a Naplónak dr. Kovács Eszter Hajdú-Bihar megyei kollegiális szakmai vezető háziorvos. Hozzátette: – Most olyan erővel robbant be a harmadik hullám, olyan esetszámokat és olyan súlyosságot produkál, hogy ismét felmerült: a favipiravir kikerüljön az alapellátásba. A szakma úgy döntött, ezt lehetővé teszi azért, hogy megpróbáljuk elkerülni a betegek egy részénél a betegség súlyosabbá válását, a tüdőgyulladás kialakulását és a kórházi kezelést – tudatta. Kitért arra is, a nagy esetszám miatt muszáj hamarabb megfogni a betegséget. Erre jelenleg az egyetlen, az alapellátásban is alkalmazható eszköz a favipiravir, hiszen a többi gyógyszer vénás kiszerelésű, súlyosabb lefolyású betegség esetén javasolt a használatuk.

A favipiravirt eddig csak a kórházakban kezelt betegeknél alkalmazták, és az a tapasztalatok szerint megakadályozhatja a tünetek súlyosabbra fordulását. Hétfőtől már nem csak a kórházban használják a gyógyszer, a háziorvos is felírhatja, alkalmazásának szükségességéről a háziorvos dönt, és az a patikákban recept ellenében ingyenesen kiváltható.

– A legtöbb gyógyszertárba csak tegnapra jutott el a favipiravir, hétfőig benne sem volt a gyógyszertörzsben. Nagyon fontos az, hogy csak a kezdet kezdetén van igazán értelme a kezelésnek, egyhetes panaszoknál már nem hatásos – szögezte le dr. Kovács Eszter. Mint mondta, jelenleg a tömeges fertőzés a nagy fertőzőképességű vírusmutáns miatt van, ami markáns tüneteket okoz, és nagyon sok beteg kerül kórházba. – Fontos, ha valaki lázas és köhög, ne várjon, ne magyarázza mással a tünetét, hanem forduljon a háziorvoshoz és teszteltesse magát. Akinél a gyorsteszt pozitív, ott nagyon gyorsan tudunk lépni, van lehetőség a favipiravirt alkalmazni – hangsúlyozta. A háziorvos arra is kitért, hogy nem az enyhe tüneteseknél van jelentősége ennek a gyógyszernek, hanem már kezdeti súlyosabb tünetek esetén, vagy akkor, ha a tünetek enyhébbek ugyan, de a betegnél alapbetegségei alapján felmerül súlyosabb lefolyás lehetősége. – Amit fontos hangsúlyozni a beteg irányába, hogy ennek a gyógyszernek vannak ellenjavallatai, ezért ne a beteg döntse el, hogy neki erre szüksége van. Ez egy orvosszakmai kérdés: egy adott beteg a jelenlegi állapotában az alapbetegségével, esetleges ismert laboreltéréseivel kaphatja-e ezt a gyógyszert. A kockázat-haszon arányt kell mérlegelnie az orvosnak, majd eldöntenie, hogy javasolja vagy nem a favipiravir szedését. Ezt a döntést a betegnek el kell fogadni. Ahol az induló tünetek és az alapbetegség alapján fennáll a veszélye a súlyos lefolyás kialakulásának, ott időben el kell kezdeni a favipiravir-terápiát – hangsúlyozta.

Mindenki ingyen jut hozzá a gyógyszerhez, a gyógyszeres terápia javasolt hossza 5 nap. A gyógyszer magzatkárosító hatása miatt nem alkalmazható várandósság alatt.

Kiss Dóra

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/onalloan-ne-szedje-senki-a-favipiravirt-5073247/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-egyre-novekvo-betegszam-miatt-valtozott-a-covid-ellatas-debrecenben-5071330/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában