„Elektromos helyzet” a HM-házakban

2021.03.14. 07:30

Kissé „retró” a Mikepércsi úti lakótelep, többek szerint ráférne néhány fejlesztés

A romló állapot ellenére is az érintettek szeretik lakóhelyüket.

Fotó: Kiss Annamarie

 

Fotó: Kiss Annamarie

Négy tűzoltóautó, egy mentő- és egy rendőrautó vonult ki a környéken élők nagy riadalmára március 5-én 14.30-kor a Mikepércsi úton a honvédségi lakótömb elé – jelezte levelében egy Napló-olvasó.

Panaszosunk leírta azt is, hogy tudomása szerint kigyulladt egy harmadik emeleti, üresen hagyott lakásnak a villanyórája. A sűrű füst miatt a negyedik emeleten lakók nem tudtak se a tetőre, se a folyosóra kimenni. A kigyulladt vezetékek erős, szúrós – égett bakelitéval kevert – szaga még a közeli Epreskert utcán is érződött. Olvasónk úgy tudja, hogy személyi sérülés szerencsére nem történt, ugyanakkor úgy véli, hogy a mintegy 30 éve átadott, kiadott honvédségi szolgálati lakások eléggé leamortizálódtak.

Intézkedett a minisztérium

„A villanyvezeték-hálózat elavult, régi alumíniumvezetékek vannak a falban. Állagmegóvásra sajnos nem sokat költöttek, állandó pénzhiányra hivatkozva. A tűz vajon ezeknek az állapotoknak köszönhető, vagy másnak, azt csak a kivezényelt szakemberek tudnák megmondani. Ennek ellenére az itt élők szeretnek itt lakni, ezen a régi retró lakótelepen, bár az is igaz, hogy néhány fejlesztésnek mindenki örülne” – fogalmazott a panaszos.

A levelet továbbítottuk a Honvédelmi Minisztériumnak azt tudakolva, hogy van-e lehetőség, terv a helyzet javítására. A tárca kommunikációs osztályától megtudtuk: a tűzoltók vizsgálata alapján a tűz egyértelműen a 3. emeleti villanyóraszekrényben, egy lezárt, lepecsételt elektromos elosztószekrényben, a méretlen elektromos fővezetéken keletkezett. A Honvédelmi Minisztérium az oltás és vizsgálat után intézkedett a helyreállítás azonnali megkezdéséről.

Fotó: Kiss Annamarie

Mindet felülvizsgálják

A jelenlegi információk alapján az áramszolgáltató a hiba elhárítását és a rendbetételt megkezdte, az áramszolgáltatás várhatóan március 12-én, pénteken délután helyreállt. A tűz közvetlen károsító hatásai és az oltás miatt bekövetkezett épületkárok felszámolását a HM az áramszolgáltatás helyreállítását követően elvégzi.

A Honvédelmi Minisztérium arról is tájékoztatta a Naplót, hogy a Mikepércsi úti lakótelepen 140 szolgálati lakás van, azonban a helyőrségben hasonló eset még nem történt. A hiba egyedi jellegűnek tekinthető, de az esetleges hasonló történések elkerülése érdekében, a hibaelhárítást követően, a lakótelep minden épületének elektromos hálózatát felülvizsgálják.

A szaktárca válaszának megérkezését követően a panaszos újra jelentkezett a Naplónál. Mint jelezte, az épületben összesen 15 lakásban kikapcsolták a tűz miatt az áramot. A honvédség szükséglakást ajánlott fel a lakóknak átmenetileg, amíg az ingatlan újra életvitelszerűen lakható lesz.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában