enyhébb az idő

2021.03.29. 11:37

Kevesebb pénz kell hóeltakarításra

Az enyhe telek miatt kisebb összeg is elég a téli munkálatokra.

20210201 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Hóeltakarítás Debrecen környékén.

Fotó: Napló-archív

Módosította a debreceni önkormányzat a hóeltakarításra és síkosságmentesítésre 2019–2021 között vonatkozó szerződést az érvényességi ideje alatt – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A város közigazgatási területén az utak, egyes járdák, várakozóhelyek, kerékpár­utak, közösségi közlekedési járművek megállóhelyeinek gépi, kézi téli síktalanítási és hóeltakarítási munkáit az AKSD Kft. látja el 2021. december 31-ig minden év november 15. és március 15. közötti időszakban az önkormányzat által jóváhagyott ütemterv alapján önállóan, de az önkormányzat képviselőjének megrendelése, ellenőrzése és útmutatása mellett.

Mintegy 2 millió 948 ezer négyzetméternyi szilárd burkolatú úton speciális nagy gépi hó- és síkosságmentesítés szükséges. 182 ezer négyzetméternyi járdát, gyalogátkelőhelyet, valamint 27 ezer négyzetméternyi közösségi közlekedési megállót kézi és kis gépekkel kell síktalanítani. 80 ezer négyzetméternyi kerékpár­úttal együtt mindösszesen 3 millió 238 ezer négyzetméternyi felületet gondozhat a cég a szerződés szerint ez, legfeljebb 10 százalékkal lehet több. A szerződéses keretösszeg eredetileg nettó 375 millió forint, ez a 2021. február 17-ei szerződésmódosítással 10 százalékkal, vagyis nettó 37,5 millió forinttal csökkent.

Továbbra is enyhe lehet

Az önkormányzat a keretösszeg erejéig rendelheti meg a fent felsorolt munkálatokat. A keretösszeg meghatározásakor a 2017. és 2018. évben felmerült téli munkák kifizetéseit vette alapul. Ezen vizsgált időszakban a korábbi évekhez képest több alkalommal fordultak elő tartósan fagypont alatti és csapadékos napok, melyek a síktalanítási kiadások jelentős mértékű növekedéséhez vezettek. A szerződés megkötését követően a 2020. évvel bezárólag a rendelkezésre álló keretösszegből a város mintegy bruttó 100 millió forintot használt fel, a 2021. év január havi munkák és rendelkezésre állás költsége előreláthatóan bruttó 60 millió forint lesz. Tekintettel arra, hogy a szerződés 2021. december 31-ig hatályos, továbbá figyelembe véve a hosszú távú időjárás-előrejelzéseket, melyek szerint csapadékmennyiség és hőmérséklet szempontjából is viszonylag enyhe időszak várható, a síktalanítási és hóeltakarítási munkák elvégzése csökkentett keretösszeggel is biztosítható – áll a módosítás indoklásában. (Szolgáltatás esetén az eredeti szerződéses összegtől legfeljebb 10 százalékkal térhetnek el úgy, hogy ne kelljen új közbeszerzési eljárást lefolytatni.)

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában