március 15.

2021.03.15. 09:24

Kétszer járt a Szent Korona Szoboszlón

A Foghtüy család látta vendégül Kossuthot és kíséretét.

Fotó: Tibai Irma

Konkrét helyi történelmi vonatkozásai is akadnak 1848–49-nek. Járt itt Kossuth, sőt vele együtt két ízben volt itt a Szent Korona Debrecenbe menekítés közben, majd visszaútban. Hajdúszoboszló hős katonát adott Harsányi Bálint főhadnagy személyében a szabadságharcnak. Nem utolsósorban itt szervezték meg 1849-ben a lengyel légió I. dzsidásezredét. Mindezeket emlékmű és emléktáblák hirdetik.

Debrecenbe menekítették

Harsányi Bálint emlékműve | Fotó: Tibai Irma

A szabadságharc idején legalább kétszer volt a Szent Korona Hajdúszoboszlón. Erről 1978-ban, amikor hazánknak a koronázási ékszereket visszaadták, Erdei Gyula helytörténész emlékezett meg. Miután az 1848. december 31-i döntésével az ország­gyűlés Debrecenbe áthelyezte székhelyét, a koronát és a koronázási ékszereket Szolnokig vonattal szállították. Addig volt vasút. Onnan Kossuthék a relikviákat tartalmazó vasládával szekéren jöttek tovább. A koronát szállító szekér Nádudvarnál felborult, ezt egy történeti rajz megörökíti. Amikor Kossuth Lajos és családja Szobosz­lóra ért, a Foghtüy család látta őket vendégül. Kossuth gyengélkedett, ezért 3-4 napot töltött itt, a főtéren álló házban, melynek helyén a 20. században az úgynevezett „olajosház”, illetve az Alföldi étterem épült. A korona és az ékszerek is velük voltak. Ezt megerősítette Debrecen város akkori főjegyzője, Komlóssy Artúr is. Levéltári adat szerint a város hadnagya, Kiss János január 4-én bejelentette a helyi közgyűlésnek, hogy a korona és a kincstár őrzésére 60 nemzetőrt rendelt. Foghtüy János hajdúkerületi alkapitány, Kossuth pozsonyi követtársa, hajdúkerületi követ volt.

Amikor 1849. május 21-én a honvédsereg visszafoglalta Budát, a kormány visszaköltözött Pestre. Június 4-én búcsúztatták Kossuthot Debrecenben, s a hivatalos lap szerint lovas nemzetőrök kísérték az első megállóig, Szoboszlóig. A források leírása alapján Kossuth Lajost ünnepélyesen fogadták, a Foghtüy-ház udvarán beszédet mondott. Ekkor is vele utazott a korona, melynek közvetlen felügyelője a pénzügyminiszter volt.

Galíciából szöktek meg

A szoboszlói születésű Harsányi Bálint őrmester lovas­századával Galíciában állomásozott a 6. Württemsberg huszárezredben. A hon védelmére elsőként jöttek haza, szökésük megszervezésében Harsányi oroszlánrészt vállalt. Lenkey János századának tettét az ország közvéleménye lelkesen üdvözölte. Harsányi Bálintot előléptették hadnagynak. Silye Gábor hajdúkerületi kormánybiztos igényt tartott a bátor katonára a Bocskai-huszárezrednél. Ekkor lett a fiatal hajdúhuszár főhadnagy. A megszervezés után az ezredet különböző helyekre vezényelték. Április 11-én a rákosmezei csatában 28 évesen hősi halált halt. Dicső emlékét 1985-ben emlékmű állításával örökítette meg városa a református templom mellett.

Tibai Irma

Borítókép: emlékezők a lengyel dzsidások táblájánál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában