Nem bízták a véletlenre

2021.03.31. 15:35

Kétszáz tojás díszíti a csökmői család fáját

Tojásfával, hagyományos étkekkel, színes tojásokkal készülnek az egyházi ünnepre.

Próbálja megőrizni a család húsvéti szokásait, hangulatát a csökmői Akácfa utcán élő Hajdú Istvánné Ildikó. Az udvarukat napok óta látványos tojásfa díszíti, de már tervezi az ünnepi menüt is. Azt mondja, az idei húsvét csak szűk családi körben telik majd, a régen megszokott sok locsolóra nem kell számítani, hiszen mindenki igyekszik a szabályokat betartani. Mindenki tart a vírustól, s ez befolyásolja az ünnepet is. A család férfi tagjai, beleértve a fiúunokákat is, természetesen idén is locsolnak azért otthon. Már készülnek a locsolóversekkel. A női családtagok pedig csinos ruhába öltözve, piros tojással köszönik meg a szép gesztust, mint ahogy azt a járványhelyzet előtti időben szokták.

Napról napra, évről évre egyre szebb lesz a család tojásfája | Fotó: B. Kiss Andrea

A legfinomabb falatokkal

– Szeretem a húsvétot – mondja Ildikó. – Már a lakásban is sok a tojásdísz. A kertben feldíszített tojásfa nálunk már hagyománnyá vált. Öt éve díszítjük az utcáról is jól látható fánkat. Ebben mindig segítenek a gyerekeink és unokáink, hogy minél látványosabb és díszesebb legyen.

Azt mondja, nem számolták meg, de körülbelül kétszáz tojást tettek rá az idén. Hiszen ahogy nő a fa, úgy nő a rárakott tojások száma is. Az ünnepi asztalra Ildikó hagyományos húsvéti ételeket tálal, mert ennek a híve. Lesz tehát sonka és főtt tojás. Idén gyöngytyúkleves és sült húsok kerülnek a szerettei tányérjába. Mivel nagyon szeret sütni is, többféle süteménnyel készül. Ehhez kikérte a család véleményét, és igyekszik mindenki kedvencét megsütni. Az idén zserbó, egytojásos torta, őszibarack, sajtos tallér és az elmaradhatatlan húsvéti kalács alkotják majd a desszertkínálatot. Leginkább kislány unokájuk, Zenke várja már nagyon a locsolókat, ezért majd festenek harminc-negyven tojást is. Ildikó szereti, ha tele van színes húsvéti tojásokkal a kínálótál. Amikor ideje engedi, ki is szokta őket hímezni. Fontosnak tartja, hogy kellemesen, hangulatosan teljen az ünnep a járványhelyzet ellenére is.

B. Kiss Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában