aláhullott

2021.03.31. 19:16

Kabánál csapódott be: egy gazda talált rá a meteoritdarabra

Szilánkjait mintegy húsz helyen őrzik szerte a világban.

A meteorit eredeti tömege 2,877 kilogramm lehetett | Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Értéktár-archív

A Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Természeti környezet kategóriájába 2014-ben került be a kabai meteorit. Ez egy 2,601 kilogramm tömegű kő, amely 1857. április 15-én este 10 óra körül csapódott be Kaba határában – olvasható a megyei értéktár honlapján. A nagyjából cipó alakú meteorit legnagyobb átmérője 16,4, legkisebb 10 centiméter, magassága 10,8 centiméter. Eredeti tömege 2,877 kilogramm lehetett. Egyike az első meteoritoknak, amelyekben szerves anyagot mutattak ki. A meteoritot Szilágyi Gábor kabai gazda találta meg, miután megfigyelte lehullását is.

A meteorit eredeti tömege 2,877 kilogramm lehetett | Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Értéktár-archív

Az első szakember, aki kézbe vette Török József akadémikus volt, a Debreceni Református Kollégium természetrajztanára. Ezért a korai híradások „kaba–debreceni lebkő” néven emlegették a meteoritot. Sztrókay Kálmán budapesti mineralógus a fehér zárványok fő ásványát, a spinellt mutatta ki benne, Friedrich Wohler göttingai német vegyész pedig szerves eredetű anyagokat mért a kabai meteoritban.

A kő jelenleg is Debrecenben van, a Református Kollégium Múzeumában, szilánkjait mintegy húsz helyen őrzik a világban (például Calcutta, London, Bécs, Moszkva, Washington).

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában