ez már megszokott

2021.03.11. 11:56

Idén is túljelentkezések voltak a gimnáziumi helyekre

Ugyan még nem zárult le a középfokú felvételi eljárás, a tankerületek már számot tudnak arról adni, hogyan alakult az idén a jelentkezések száma az általuk fenntartott középiskolákban.

20210123 Békéscsaba Belvárosi általános iskolában középiskolai felvételit tartottak. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: MW-archív

A Berettyóújfalui Tankerületi Központ fenntartásában három középiskola: a Hőgyes Endre Gimnázium (Hajdúszoboszló), a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Technikum és Kollégium (Derecske) és a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium (Nádudvar) működik.

– A jelentkezések száma az elmúlt tanévekhez hasonló volt, a Hőgyes Endre Gimnáziumba 443 fő, Derecskére 179 fő, a Nádudvaron működő intézménybe 18 fő jelentkezett. Jelenleg a beérkezett felvételi lapok alapján a Hajdúszoboszlón és Derecskén működő intézményeket tekintve csaknem másfélszeres a túljelentkezés, azonban az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a módosítás lehetősége után ez a szám csökkenni fog – tudatta a Naplóval Majosi Pálma, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója, s az iskolák jellegzetességeire is kitért. Mint mondta, a Hőgyes Endre Gimnáziumban a hat évfolyamos és a négy évfolyamos képzés is egyaránt népszerű a jelentkező diákok körében. Az intézményben megírt központi írásbeli felvételi eredményének átlaga a 6. évfolyamon matematikából 22 pont, magyar nyelvből 30 pont, 8. évfolyamon matematikából 17 pont, magyar nyelvből pedig 22 pont volt.

– A Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Technikum és Kollégiumba történő jelentkezéskor a honvéd kadét és a rendvédelmi gimnáziumi képzést részesítették előnyben a jelentkezők. Itt nem volt írásbeli felvételi, a tanulók fizikális szintmérőkön vesznek részt, amelyek még jelenleg is tartanak. A diákok körében a gimnáziumi képzések népszerűbbek, a technikumi képzésre megközelítőleg azonos számban jelentkeztek, mint az előző tanévben – tudatta a tankerületi igazgató.

Hozzátette: – A Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium esetében a legtöbb tanuló a szakmák közül a népi bőrműves és faműves szakot jelölte meg. A speciális képzésre jelentkezettek kétharmada a megyéből tanul tovább, a többiek a megyén kívülről, illetve egy fő határon túlról jelentkeztek, túljelentkezés nincs, az intézmény még több diák képzését is tudja biztosítani.

Népszerűek a különféle gimnáziumi tagozatok

A Debreceni Tankerületi Központ fenntartásában működő középiskolákba összesen 4135 jelentkezési lap érkezett be az idei felvételi eljárásban. – Ez az adat természetesen nem azonos a ténylegesen jelentkező tanulók számával, mert az eljárásrend adta lehetőségnek megfelelően ugyanaz a tanuló több iskolába, sőt több tagozatra is jelentkezhet. A 2021-es jelentkezések száma mindenképpen több a korábbi években tapasztalható adatokhoz képest – mondta Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató. Hozzátette: – Általánosságban elmondható, hogy minden gimnáziumban, illetve szakgimnáziumban tapasztalható túljelentkezés. Egyaránt népszerűek a 6 évfolyamos képzések, továbbá a gimnáziumok nyelvi tagozatai, valamint a reál, illetve természettudományos (matematika, biológia, kémia) képzéseket nyújtó tagozatok – tudatta. Pappné Gyulai Katalin arra is kitért, a központi írásbeli felvételi átlagpontszámai az előző évhez képest megközelítőleg azonosak, azonban még nincs vége a felvételi eljárásnak, mert szóbeli meghallgatásokat is tartanak.Az intézmények március 16-ig nyilvánosságra hozzák a jelentkező tanulók felvételi jegyzékét. Az általános iskolai tanulók ezt követően március 22. és 23. között módosíthatnak az általuk korábban megjelölt intézmények sorrendjén. Április 14-én elkészül az ideiglenes felvételi rangsor a KIFIR rangsoroló programban, az iskolák a felvételről vagy elutasításról szóló határozatot április 30-áig megküldik a jelentkezőknek.

Átlagosan két területet jelöltek meg

A Hajdúböszörményi Tankerületi Központ fenntartása alatt működő Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium négy évfolyamos képzéseire az átlag felett alakult a jelentkezők száma az előző évekhez viszonyítva, a nyolc évfolyamos képzésre a jelentkezés megfelelt az előző évek átlagának. – A jelentkezők a meghirdetett tanulmányi területek közül átlagosan kettőt jelöltek meg. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a legnépszerűbbek a nyelvi előkészítő és a humán képzések voltak, de ha a jelentkezők és a meghirdetett helyek arányát tekintjük, akkor a természettudományi képzés esetében több mint hétszeres, míg a műszaki területen hatszoros a túljelentkezés – tudatta a Naplóval Tóth Lajos Árpád, a Hajdúböszörményi Tankerület igazgatója. Kiemelte, az idei felvételi eljárásban újszerű, hogy növekedett a gimnázium székhelyén kívüli iskolákból, sőt a tankerületi központ illetékességi területén kívüli általános iskolákból jelentkezők száma, és többen vannak az egyházi fenntartású intézményekből felvételt kérők is. Mint mondta, a felvételi írásbeli dolgozatok eredménye nagyságrendileg az országos átlag körül alakult.

– A felvételi jegyzék meghirdetése után pontazonosság esetén az előnyben részesítés feltételeiről – többek között hátrányos helyzet, lakóhely – kell nyilatkozniuk a szülőknek, lehetőség van a sorrendek módosítására is. A felvételi eljárás az április 30-ig kiküldendő határozattal zárul le, ezt követi a jogorvoslati eljárás. A végső döntés után június 22. és 24. között lehet beiratkozni abba a középiskolába, ahová a tanuló felvételt nyert – tudatta a tankerületi igazgató.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában