különleges élmény

2021.03.07. 09:28

Huszárok látogatták meg az acsádi elsősöket

Március 5-én emlékeztek a ’48-as hősökre a nyíracsádi általános iskola 1. a osztályos tanulói.

A gyerekek biztosan nem fogják elfelejteni a huszárokat | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A helyi általános iskola 1. a osztályos tanulói Koleszár Tímea osztályfőnök vezetésével már hetek óta készültek az első közös iskolai március 15-ei ünnepükre. Filmet, korabeli fotókat néztek, zenét hallgattak, dalokat tanultak, és persze Timi nénivel a forradalom eseményeiről is beszélgettek. Sőt, már azt is megtervezték, hogyan festik meg a nemzeti színű zászlókat, amit ki akartak vinni a falu főterén álló Petőfi-szoborhoz. Március 4-én csütörtökön délelőtt a kormány iskolabezárást is érintő bejelentése után világossá vált, hogy hiába az előkészület, az ünnepség idén is elmarad. A tanító nénik azonnal átszervezték a programot, hogy a gyerekek ne maradjanak ki életük első iskolás március 15-i élményéből. Péntek reggel megfestették a nemzeti színű zászlót, munka közben még énekeltek is. Délutánra tervezték a sétát a szoborhoz, de az időjárás közbeszólt, az eső a tanteremben marasztalta őket.

Farkas Luca és Szemán Zara buzgón festették saját zászlójukat | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Nem maradt el az élmény

Az élmény azonban így sem maradt el, hisz két különleges vendég látogatott el a kis elsősökhöz. Koleszár Ferenc honvéd ruhában, Koleszár Árpád pedig korhű huszár egyenruhában lepte meg a gyerekeket.

A gyerekek biztosan nem fogják elfelejteni a huszárokat | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Nagy volt az izgalom a mente, az aranyozott sujtások, a huszár süveg láttán, mégis a legnagyobb érdeklődést a csaknem százéves kard, és a puska váltotta ki, amit nemcsak megnézhettek a gyerekek, de még egy díszsortűz erejéig a hangját is meghallhatták. Természetesen nem éles lőszer, csak játékparton durrant, a hatás azonban így sem maradt el.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában