Olvasói panasz és válasz

2021.03.31. 11:13

Esőzések után úszik a Lahner utca

A zöldterület és az árkok tisztán tartása is az ingatlantulajdonos feladata.

20210211 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Lahner utca illusztráció.

Fotó: Kiss Annamarie

Nagy eső után áll a víz a Lahner utcában – jelezte egy olvasónk. Mint írta, ez részben az eltömődött árkok miatt van: ebben az utcában helyenként van árok, helyenként nincs, van, ahol le is fedték. Van, ahol takarítják és van, ahol nem.

A polgármesteri hivataltól azt tudakoltuk, kinek a dolga az árkot és az átereszeket kitakarítani, illetve a Lahnerhez hasonló szélesebb utcákban, ahol az árok esetleg már közelebb esik a közúthoz, mint a házakhoz, milyen távolságig érezheti magáénak az ingatlantulajdonos a feladatot? A hivatal válaszában utalt a magáningatlanok előtt elhelyezkedő járdafelületek, árkok, zöldterületek tisztán tartásával kapcsolatos önkormányzati rendeletre, mely szerint

„az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlanával közvetlenül érintkező közterületet tisztán tartani”.

Ezen belül „az ingatlan és az úttest ingatlan felőli külső széle közötti közterületi sávról – úttest hiányában a járdáról – a szennyeződést, a hulladékot, a lehullott falevelet, virágot, termést összegyűjteni és eltávolítani; továbbá a nyílt csapadékvíz-elvezető árokból a víz zavartalan lefolyását akadályozó hulladékot és más anyagokat eltávolítani, a zöldterületet és a növényzetet rendszeresen nyírni, a gyomnövényeket eltávolítani”.

Egy 1986-os miniszteri rendelet alapján az egyes ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlana melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról. „A fentebb részletezett jogszabályi megfogalmazások szerint nincs számszerűsítve az, hogy milyen széles területsávra vonatkoznak a rendelkezések, ezért az úthoz közelebb elhelyezkedő árokra ugyanúgy vonatkozik, mintha az árok az ingatlanhoz helyezkedne el közelebb. Mindezeket figyelembe véve számítunk a lakók közreműködésére az ingatlanjaik előtti közterület tisztán tartásában” – áll a polgármesteri hivatal válaszában.

HBN

Borítókép: Hóolvadás, nagy eső – az utcában sok helyen megáll a víz

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában