tavasz van!

2021.03.31. 15:40

Ébredezik a nyertes konyhakert is

Kósa Krisztina zsebelte be tavaly az ország legszebb konyhakertje díjat, idén sem tétlenkedik.

Fotó: Kósa Krisztina-archív

– A szezon elején mindig felmérem, melyek a legsürgősebb munkálatok. Összegyűjtöm a faleveleket, eltávolítom a takarást a fagy­érzékeny növényekről, és szétterítem a szerves trágyát és a komposztot is. Valamint a gyümölcsfák, bokrok, díszcserjék, örökzöldek ritkítása, metszése és ápolása is az első teendők között van. Nem feledkezhetek meg az átteleltetett növényekről sem: újra a szabadba helyezem, átültetem őket – avatta be tavaszi kerti munkáiba a Naplót Kósa Krisztina debreceni hobbikertész.

 

Fotó: Kósa Krisztina-archív

Hozzátette, ilyenkor elmaradhatatlan a tél végi lemosó permetezés, beleértve a fából, deszkából készült építményeket is. Aki pedig saját vetésű palántákat szeretne áprilisban és májusban kiültetni, annak most kell elvetnie a magokat. Kósa Krisztina azt mondja, számos tényezőt figyelembe vesz, amikor előre megtervezi konyhakertjét az adott évre. – Ügyelnem kell a vetésforgóra, a növénytársításokra, a fényviszonyokra, és a talaj adottságaira is. Szeretem elkerülni a túltermelést és a zsúfoltságot, de odafigyelek az előforduló betegségek, kártevők elleni megelőző védekezésre is – sorolta. Megtudhattuk, a vetőmagokat, hagymákat leginkább szak­áruházakban szerzi be. – Ha a tasakon jelzett felhasználhatósági dátumot figyelembe vesszük és követjük az instrukciókat, nem sok kudarc érhet minket – vélekedett. A hobbikertész azt mondja, amint a talaj felengedett, rögtön földbe kerülhetnek a hagymafélék, a zöldborsó, a spenót, a sárgarépa ás a petrezselyem is, és a saláták, a hónapos retek és a kapor is elfoglalhatják helyeiket. Tanulva az előző évekből, kéthetente vet rövidebb sorokat, hogy a friss zöldség folyamatos és elegendő mennyiségű legyen a családja asztalán.

Kósa Krisztina kertjét virágok is díszítik, kisfia, Zsola is segít az ültetésben | Fotó: Kósa Krisztina-archív

Csak természetesen!

Megtudhattuk, ha már itt a jó idő, nem maradhat el a gyep átvizsgálása sem: az első fűnyírás, a gyepszellőztetés, a hosszú hatástartamú szerves tápanyag kiszórása, szükség esetén a felülvetés és az öntözés mind aktuálisak a tavasz elején. Ilyenkor már ültethetjük az újonnan beszerzett fákat, cserjéket és virágokat is. – Áprilisban vetem a cukkinit, a patisszont, az uborkát, a céklát, babot, sütőtököt és egy kevés burgonyát. Amikor már nem kell számítani éjszakai fagyokra sem, helyükre kerülnek a palánták is – részletezte. Kósa Krisztina arra is kitért, a zöldségpalántákat kizárólag helyi, józsai termelőtől szerzi be, ahol megfelelő körülmények közt, nagy gonddal nevelgették őket. – A kezdő kertészeknek azt javaslom, kezdjék kis területen a konyhakertjük művelését, akár cserepekben, balkonon; és ha már van egy kis gyakorlatuk, ők is gyönyörű kertet gondozhatnak és élvezhetik a vegyszermentes, friss terméseket – mondta végül.

Berecz Dorina

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/jo-ha-bio-5133175/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában