Jegyzet

2021.03.27. 11:02

Csodás csalók csomagjai

Sokan csodálkozhatnak most azon, hogy piti bűnözőket milyen jelzővel illetek fentebb. Pedig részemről jár nekik ugyanaz, mint a focimeccsek előtti felvezető reklámokban hallható szöveg. Respekt, azaz tisztelet. Muszáj, mert engem egy héten belül kétszer is átvágtak.

Weisz György

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Kezdődött azzal, hogy régóta szeretnék egy olyan kütyüt, amit a füleimbe illesztve csak megyek az utcán és úgy telefonálok, hogy az emberek már hívják is a pszichiátriát, mert a pali magában beszél. Dehogy! Nézzétek a hallójáratomat!

Kiválasztottam az egyik honlapon, megrendeltem, aztán három nap múlva csöngetett a futár, összekönyököltünk, mert járvány van, meg respekt, adtam jattot, ő elköszönt, odakint tüsszögött egyet, de ez már nem érdekelt. Remegő kezekkel bontottam ki a piciny csomagot, beraktam a fülembe a szerkezetet, összehangoltam a telómmal, és vártam a csodát. Néhány percnyi süket csönd után megszabadultam a szettől. Párszor még próbálkoztam, aztán rájöttem, selejtet kaptam. Tízezerért. Nincs nekem semmi bajom a világ legnépesebb országának híradástechnikai szakembereivel, de amikor ránéztem a forgalmazó pesti cégre, elámultam. A cuccot a Mao kft. küldte el nekem. És szinte azonnal örömmámorban úsztam át a depresszióból. Mao Ce-tung elvtárs ugyanis – aki nemcsak politikus, forradalmár, de költő is volt – 1962-ben ezt írta:

A jó dolgok rosszra fordulhatnak, a rossz dolgokból pedig jó sülhet ki.

Azonnal becsomagoltam, visszaküldtem egy általam fizetett futárral – csak azzal lehet –, kifizettem még kétezret, írtam egy levelet, illetve e-mailt, hogy Mao szerint az a jó dolog, ha visszaadjátok a pénzem, ezt meg vigyétek a sanghaji piacra, ahol a nénikétek árul. Azóta várok. Mert eddig se pénz, se posztó.

Aztán tegnap jött egy sms a telefonomra. Csomagja úton van. És itt elgondolkodtam. Eszembe jutott esetem a „fülessel”, és boldog lettem. Lám-lám, a kínaiak tutira Konfuciusz tanításait alkalmazzák velem szemben. Ő mondta Kr. előtt 446-ban, hogy az ember alapvető erényei az emberség, az illendőség, becsületesség és a lojalitás. Az üzenetben az állt, hogy valami erikalive – így, egybeírva – küldte, meg hogy nyissam meg. Mit akarhat a szomszéd asszony? Őt hívják ugyanis Erikának. Tudja a férje, aki a barátom? Aztán rájöttem: csak az adataimra kíváncsiak ismeretlenek. Töröltem azonnal, de a kisördög ott motoszkál bennem.

Évek óta tudunk a nigériai párkereső csalókról, a kínai becsapós cégekről, most meg itt van az újabb átverés. És terjed, egyre terjed, mint ama vírus a földtekén. Egy hét alatt úgy jártam, mint Kohn bácsi a kávéautomatával: amikor már a tizedik kétszázast is bedobta, de egy cseppnyi koffein sem jött ki, csak ennyit szólt: Ügyes!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában