felborult a szekér, amin szállították

2021.03.15. 16:05

Csikorgó hidegben haladt át a Szent Korona Nádudvaron

A Szent Korona kétszer is a településen éjszakázott 1849-ben, először a „vendégmarasztaló” sár miatt.

Fotó: Shutterstock

„Csikorgó havas hideg szelek járták a Hortobágy környékét 172 évvel ezelőtt, amikor a Szent Korona Debrecenbe tartva Nádudvaron is áthaladt”

– mondja Maczik Erika polgármester, aki évtizedek óta lelkesen kutatja szűkebb pátriája történetét.

Az első népképviseleti országgyűlés 1848. december 31-én úgy döntött, hogy a szabadságharc székhelyét Debrecenbe helyezi át. Az újév első napjaiban a Pest-Szolnok-Karcag-Nádudvar-Debrecen útvonalon a szekerek és kocsik tömege vándorolt az új főváros felé – olvasható a Balázs Sándor Nádudvar Története című könyvből.

Ám a fő közlekedési út Karcag és Nádudvar között különösen nehezen volt járható. Az utazást megnehezítette az igen erős hideg. Hatalmas szekérkaravánok vitték az állami hivatalok fontos eszközeit, a bankjegynyomdát, a fegyvergyár berendezéseit, amelyre Lukács Dénes tüzérszázados ügyelt. A cudar időben lassan haladt előre a menet. Egy-egy útszéli kocsma akkor főúri szállásnak számított, amelyben, ha volt hely, együtt lehetett látni a magas rangú állami hivatalnokokat, a közkatonákat és a fuvarosokat. A Karcagtól Nádudvarig tartó útszakaszon – Halomzug és Ágota környékén – a Hortobágy és a Kösely kiöntései jeges útszakaszokat alkottak, amelyek, ha kiolvadtak, csúszós sártengerré váltak.

Egy ilyen nappali olvadás miatt tért le az útról a koronát vivő szekér is, amely a Királygödörnél felborult, és részben összetört.

– Ám nem a nádudvari rossz minőségű utak miatt bekövetkezett malőr folytán ferde a Szent Korona keresztje, hanem egy körülbelül 400 évvel ezelőtti baleset volt az oka – nyugtat meg Maczik Erika.

A már említett Balázs-féle könyvből kiolvasható, hogy a koronát és a koronázási jelvényeket egy éjszakán őrizték az Ozsváth család házában, és csak másnap, 1849. január 6-án indították útnak Debrecen felé. A korona még egyszer éjszakázott Nádudvaron 1849. június 5-én, amikor éjjel útban volt Pest felé.

Marján László

Ünnepi gondolatok

Nádudvar polgármestere ünnepi köszöntőjében kiemelte: március 15. kitörölhetetlen része az életünknek, nemzeti identitásunknak, a közösségnek. – Most is vannak fenyegető erők, amik ellen tennünk kell. Csak most nem a kard és a puska a hatékony eszköz, hanem az egymásra való odafigyelés, a mindenkori egészségügyi előírások betartása és a védőoltás. Mindezek kevésbé hősiesnek tűnő dolgok, de nekünk most ezeket az eszközöket kell használnunk, hogy a szabadságunk kényszerű korlátozása megszűnjön! – hangsúlyozta a városvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában