Járvány

2021.03.09. 18:19

A növekvő betegszám miatt változott a debreceni COVID-ellátás

A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek növekvő száma miatt újabb épületet nyitottak meg a Járványügyi Ellátó Központ számára a Klinikai Központ Nagyerdei Campusán.

Fotós: illusztráció / Shutterstock

A betegek száma folyamatosan emelkedik, ezért változott a COVID-ellátás a Klinikai Központban

- adta hírül kedd délután a Debreceni Egyetem.

A Nagyerdei Campuson, az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika épületében megnyitották a Járványügyi Ellátó Központ 2-es részlegét, ahol a fekvőbetegek ellátására intenzív- és általános osztályt is kialakítottak.

A Klinikai Központ vezetése arra kéri a betegeket, hogy koronavírus-fertőzésre utaló légúti tünetek (például köhögés, légszomj), láz, illetve a szag- és ízérzés zavara esetén továbbra is a Kenézy Gyula Campus Sürgősségi Betegellátó Osztályát keressék fel! Súlyosbodó tünetek esetén értesítsék háziorvosukat, valamint a mentőszolgálatot!

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a betegek ne várjanak, ha gyanús tüneteket észlelnek, ilyenkor azonnal forduljanak szakemberhez, mivel koronavírus-fertőzés esetén állapotuk akár órák alatt is rosszabbodhat.

A növekvő betegszám miatt a nem légúti betegek ellátását végző Nagyerdei Campus Sürgősségi Klinikáján szigorították az előszűrést. Minden érkező beteget alaposan kikérdeznek és testhőmérsékletet mérnek. A fertőzésgyanús betegeknél gyorstesztet végeznek, és pozitív eredmény esetén a beteget elkülönítik, majd a Kenézy Gyula Campusra szállítják.

Az intézkedéseket a romló járványadatok tették szükségessé.

A betegek között egyre több a fiatal, és folyamatosan nő a súlyos állapotú, lélegeztetésre szoruló koronavírus-fertőzöttek aránya.

Szabó Zoltán professzor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke arra kéri a debrecenieket, hogy aki még nem regisztrált védőoltásra, tegye meg minél hamarabb, mert csak a megelőzés tudja biztosítani a járvány hatékony kezelését.

Változások a járó- és fekvőbetegek ellátásában

 • A koronavírus-járványhelyzet romlása miatt 2021. március 9-től a Debreceni Egyetem Klinikai Központban megváltozik a járó- és fekvőbeteg ellátás rendje.
 • Minden heveny tünetekkel bíró, sürgősségi kivizsgálást, ellátást igénylő beteget soron kívül fogadnak.
 • Az onkológiai betegellátás zavartalanul folytatódik.
 • A halasztható ellátások tekintetében azonban a szakrendelések és a vizsgálatokra korábban előjegyzést adó szervezeti egységek új időpontról értesítik majd a betegeket.
 •  

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában