fotókkal

2021.03.08. 07:30

Ahol a panelrengeteg és a Nagyerdőnk egymáshoz ér

Itt kanyarog és fordul vissza a Nagyállomás felé a kettes villamos.

Fotó: Vass Attila

A cívisváros egyik nagy garzonháza az Újkert északkeleti sarkában tör a magasba. A fiatal házasok otthonaként is ismert panelépületnél érnek össze a Sestakert, Auguszta, Nyulas és Egyetemváros nevű városrészek is – kiváló tehát ez a hely arra, hogy szemügyre vegyük a környéket a tetejéről.

Fotó: Vass Attila

A Kartács utca 2. szám alatt álló, mintegy 40 éves betonházban megközelítőleg 160 lakást alakítottak, melyekhez erkély is tartozik, a földszinten pedig könyvtár is működött. A 10 emeletes épület lakótelep felőli, hátsó homlokzatát fent két pókhálómotívum (céltábla?) díszíti, de ezeket leszámítva csak a zöld üvegű erkélyek tagolják – ötletes mozgalmassággal – a szürkeséget.

Csillagda és Csokonai

Az épülettel átellenben, az utca túloldalában ma egy nívódíjas, különleges (piramisra emlékeztető) formájú társasház tornyosul, melynek a helyén korábban a – jellegzetes téglaszínű – gyógyszertári központ épületegyüttese működött, és adott munkát sok embernek. A lakótömb alakja sokakat emlékeztethet akár a siófoki, egykori BM-üdülő külsejére is.

Innen továbbpillantva, az egyik 14 emeletes tetején megakadhat a tekintetünk az egykori csillagda fénylő kupoláján is, melyről legutóbb még amiatt szóltak a hírek, hogy a tulajdonosa eladásra kínálta.

Innen nyugatra fordulva, a Csokonai-gimnázium épülettriójának nem mindennapi színei és festett formái ragadhatják magukkal a magasból szemlélődők figyelmét. A neves oktatási intézmény éppen „kerek” évfordulót ünnepelhet, hiszen immár 15 éve, 2006 szeptembere óta működik a Békessy Béla utcában; épületegyüttesét nemcsak felújították és bővítették, hanem meg is szépítették – többek között azokkal a dekoratív-historizáló, színes díszablakokkal, amiket Burai István és művésztársai készítettek.

Reptér is volt a mezőn

Az Újkerti lakótelep itteni fertályán feltárul a kisdedóvó, a retró formájú árudák és a panelházak sűrűje is. Kémlelőhelyünk utcája, a Kartács utca neve, valamint a szomszédos Doberdó utca egyébként azokra a nagy vérveszteségekre és emberáldozatokra is emlékeztetnek, amelyeket a debreceni 39. gyalogezred szenvedett el az I. világháború olaszországi csataterein a gyilkos kartácslövedékektől.

A Doberdő utcán túli Nyulason ma lakónegyedek is találhatók, a XX. század elejéig azonban még városi legelő volt, ahol aztán lóversenypálya és repülőtér is működött. Ez utóbbiak már nem itt találhatók, ellenben a 10 emeletes házból tovább hordozva a tekintetünket, a DEAC-sporttelepre is ráláthatnak az ott lakók. A hétvégi ottjártunkkor épp futballmeccs volt a létesítményben. Fentről is kivehető többek között a fedett teniszpálya, az egyetemi sportcsarnok és az épülő egyetemi learning center (multifunkciós tanulóközpont).

Nyulasi táj és a pallagi tévétorony | Fotó: Vass Attila

Akár a kis hegyi nyaralók

A környéken található erdészet, volt MSZMP-üdülő (melyből várhatóan egyetemi tanhotel lesz), sportkollégium, valamint erdei iskola és régi tanösvény is. Fentről nézve rácsodálkozhatunk egy egészen meglepő, laza beépítésű övezetre is, melynek kis házai hegyi-erdei nyaralóhelyet idéznek.

Ugyanakkor a tavasziasodó időben az oktatási intézményen kívül, a lakótelep pályáján is egyre élénkebb a sportélet. S a különleges élményt az erre közlekedő kettes villamosok kanyargása is fokozza, mellyel kapcsolatban az is érdekesség, hogy az útjuk a sarki 10 emeletesnél ér véget, hiszen onnantól már gyakorlatilag visszafelé haladnak a Nagyállomás felé.

Itt fordul vissza a kettes villamos a Nagyállomás felé | Fotó: Vass Attila

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában