méz, gyümölcs, savanyúság

2021.03.02. 07:30

A helyi sajátosságokra alapoznak, ezzel élénkítik a gazdaságot

Furtán és Bakonszegen is rövid élelmiszerlánc szerint termelnek, ráadásul keresett, piacképes árukat.

Krucsó Antal, Furta polgármestere méhészkedik

Fotó: Napló-archív

Mindkét település önkormányzata sikeresen pályázott, így részt vesz a magyar kormány gazdaságélénkítő programjában. Ennek lényege, hogy a települések élelmiszeripari hagyományaira alapozva, új munkahelyeket is teremtve egy rövid termelési láncot alakítsanak ki, amelynek a végén keresett áru jelenik meg, biztosítva ezzel az új üzem életképességét. Az előkészítésbe és a megvalósításba bekapcsolódott a megyei önkormányzat, a szakmai hátteret és az üzleti vezetést pedig a Debreceni Egyetem adja. Bakonszegen is és Furtán is közmunkában már futnak a szóban forgó programok, de emellett a lakosság egy része is hagyományosan űzi ezeket a foglalkozásokat.

Integrálják a termelést

Bakonszegen a gyümölcstermesztés és -feldolgozás irányába indultak el évekkel ezelőtt a közmunkában. Kialakították a termelési szerkezetet, stabilizálódott a beszállítói kör, és létrehoztak egy gyümölcslépréselő üzemet. A múlt évben az önkormányzat megalakított egy gazdasági társaságot, és ebben valósítják meg most három helyszínen az újabb fejlesztést.

– A gyümölcsfeldolgozó épületében technológiai előrelépés lesz, a tetőre napelemeket telepítünk. Kialakítunk egy könnyűszerkezetes kereskedelmi egységet, ahol a megtermelt árut el tudjuk adni, hozzá pedig egy szigetelt falú raktár épül. A közfoglalkoztatásunk fóliás zöldségtermesztésére alapozva zöldségfeldolgozót, savanyítóüzemet hozunk létre, és ebbe technikát, technológiát szerzünk be. Mindehhez egy szigetelt és hűthető rakterű teherautót vásároltunk, amivel az alapanyagot és a kész árut tudjuk szállítani – sorolja Gara Péter polgármester, aki örömmel tájékoztat arról is, hogy a már korábban megépített gyümölcsfeldolgozó újra elindította Bakonszegen a zöldség és gyümölcs háztáji termelését, amit most már integrálnak is.

Fotó: Kovács Péter

– Vetőmagot, vegyszert, műtrágyát és technológiát adunk át gazdálkodóknak, a terményeiket piaci áron megvásároljuk és ezeket is feldolgozzuk. Természetesen a háztájiban megtermelt zöldséget és gyümölcsöt is árusítjuk. Ezzel egy környezetkímélő, rövid ellátási láncot hozunk létre, a termékek pedig helyben termeltek és egészségesek. Mindennek eredményeként helyzetbe lehet hozni a háztáji gazdaságokat, jövedelemhez juthatnak a más bevétellel nem rendelkezők, továbbá a környékbeli konyhákra, kisebb kereskedelmi egységekbe is tudunk majd szállítani. Mindez modellértékűvé is válhat.

Felcímkézik, és visszaadják a termelőnek

Furtán a méhészetnek van hagyománya, ezért ebben indít fejlesztést az önkormányzat. Krucsó Antal polgármester maga is foglalkozik méhészettel, ilyen tevékenység a közmunkában is van, sőt a közkonyhán is rendszeresen használják a mézet. A gazdaságélénkítő programban a méznek egy magasabb feldolgozottságát szeretnék elérni, a piacra juttatni, mindennek a feltételeit megteremteni.

– Nincs a környéken egy kisebb-közepes nagyságú mézüzem, ahol naponta egy-másfél mázsa alapanyagot fel lehetne dolgozni. Egy ilyet szeretnénk kialakítani, ahol minimum két dolgozót három éven keresztül foglalkoztatunk majd. Az üzemet pedig legalább öt évig fenn kell tartanunk – részletezte Krucsó Antal. – A környéken termelt mézet is feldolgozzuk, ami azt jelenti, hogy üvegekbe rakjuk, felcímkézzük, és ha ez kész van, visszajuttatjuk a méhésznek, az értékesítést már ő végzi. Természetesen a közmunkában végzett méhészetet is fejleszteni szeretnénk, ebben egy tanfolyamot végzett szakember lesz a segítségünkre.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában