Olvasói panasz és válasz

2021.03.28. 14:51

A gyalogosoknak egy zöld ütemük kimarad

Csúcsidőszakban a gépjárművek közlekedését igyekeznek gördülékenyebbé tenni.

20210312 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Több gyalogátkelő helyen a városban nagyon rövid a zöld és ezzel egyidőben az autósok is rövidzöldet kapnak.

Fotó: Kiss Annamarie

Van lehetőség áthangolni a Burgundia 16. szám előtti zebra jelzőlámpáját? – kérdezte egy Napló-olvasó. Tapasztalatai szerint nagyon sokat kell várniuk a gyalogosoknak, amikor pedig végre zöldet kapnak, nemcsak alig van idejük átérni, hanem még az autókat is két irányból rájuk engedik. Úgy véli, hogy ugyanez a helyzet a Debrecen Plazánál is, a Péterfia utcával párhuzamos gyalogosátkelőn.

Panaszosunk észrevételére és kérésére a polgármesteri hivatal rámutatott: az elmúlt évben indokolttá vált az említett szakaszon a jelzőlámpa­program módosítása, mivel sok gépjárművezető jelezte, hogy a Blaháné utcáról jobbra nehéz kifordulni a Burgundia felé. Az önkormányzat a lakossági jelzéseket figyelembe véve intézkedett azért, hogy a reggeli és a délutáni csúcsidőben megkönnyítse a gépjárművel áthaladók közlekedését – úgy, hogy a zebra a gyalogosok átkelésére csak minden második alkalommal adjon szabad jelzést.

Elsőbbségük van

– Az együttes zöld jelzés az autósok és a gyalogosan közlekedők számára megengedett, a KRESZ szabályai szerint elsőbbségük pedig továbbra is a gyalogosoknak van. Önkormányzatunkhoz eddig nem érkezett erre vonatkozóan negatív visszajelzés – válaszolta a polgármesteri hivatal a felvetésre.

Mint megtudtuk, azt azonban több autós jelezte, hogy az önkormányzat intézkedésével gördülékenyebbé vált a csúcsidőben történő gépjármű-áthaladás az érintett útszakaszon.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában