jegyzet

2021.02.13. 11:39

Vidám Valentin-várás

Holnap, február 14-én Valentin-nap lesz.

Weisz György

Na most ettől még nem fordul fel a világ, az Antark­tisz jege nem olvad meg egyik pillanatról a másikra, és valljuk meg, a foci rajongói sem vesznek ki szabadságot, mert jön a Lokihoz a jó nevű Gyirmót. Egyszerűen valaki vagy valakik kitalálták, hogy ilyenkor ajándékot illik venni a párunknak. Ahogy az alaptörvényben is nemrég megfogalmazták: fiú a lánynak, apa az anyának. Fordítva snassz.

De tessék már nekem elárulni, hogy mióta is akkora balhé ez az egész?

Mert azt tudom, hogy március 8-án van a nemzetközi nőnap, amit állítólag a német Clara Zetkin talált ki. Ez manapság csendes ünnep, mert derék Claránk kommunista volt, és hát az most nem sikk. Aztán május 1. a munka ünnepe, amely annyiban különbözik a negyven évvel ezelőttitől, hogy idén sem fogunk felvonulni, különben sincs még kész egy csomó debreceni gyár, az ötéves terv meg a pandémia miatt dugába dőlt.

Akkor mi is lesz néhány fertályóra múlva? Az egymás iránti rajongás napja. Ki mondta ezt a sületlenséget? És az év többi napján mi van? Öntsünk tiszta vizet az orchideára! Akiről ezt az egészet elnevezték – Szent Bálint vagy Valentin – a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentje volt. Meg hát a szerelmeseké is. Bár gyanítom, hogy utóbbi érzés elmúlik sok év után, és jön a lelki trauma.

Szent Bálint, Terni püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentje volt Angliában és Franciaországban. Úgy tartja a fáma, hogy keresztény hite miatt II. Claudius császár kivégzésre ítélte, de a lefejezés előtt Bálint a hite erejével visszaadta börtönőre vak lányának a látását. Se tajszám, se hálapénz – akkor még lehetett –, és a fiatal hölgy behunyt szemmel is felismerte csodatévő gyógyítóját. Mindez történt 13-án, majd másnap, mielőtt püspökünk a tőkére hajtotta fejét, átadott egy búcsúüzenetet a lánynak, amire csak ennyit írt: a Te Bálintod.

Innen ered az egész. Hogy aztán a virágosok, meg az ajándékboltosok mikor kapták a levelet ez ügyben, nem tudom. Azt viszont sejtem, hogy vasárnap sokszorosára nő majd a forgalmuk, és ez így is van rendjén.

Mert ez egy keresztény ünnep. Akkor meg megyek én is!

Weisz György, a Napló korábbi munkatársa

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/javaban-keszulnek-a-kereskedok-a-szerelmesek-napjara-4999156/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában