régóta várnak

2021.02.22. 07:30

Veszélyben Téglás gyors fejlődése, hiába fizettek, nem kapták meg az építőanyagokat

Kifizették az építési anyagot, de a forgalmazó nem szállította le, és a pénzt sem adja vissza; felvetődik a bűncselekmény gyanúja.

20210114 Szombathely Egyelőre nem látszik, hogy nagyon elszállnának idén az építőanyagárak, de biztosat még korai mondani. Tavaly a kényszerűségből otthon maradók lakásfelújításai adták a megrendelések zömét. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: MW-archív

A múlt év nyarán egy Tégláson nagy beruházásokat végző cég építőanyagot rendelt meg és fizetett ki a Tüzépker Kft. Debrecennek 2020. december végi vagy 2021. január eleji szállításra – amit a mai napig sem teljesítettek. Az építkezést végző cég kereste a forgalmazót, ám azon kívül, hogy „várjanak türelemmel”, semmilyen választ nem kapott. Mint ahogy arra sem, hogy miért késlekednek a szállítással, illetve mikor tudja teljesíteni kötelezettségét a forgalmazó.

Csúszik a határidő

Egy olyan vállalkozás várja az építőanyagot, amelyik Tégláson több beruházást is végez. Jelen esetben a bentlakásos idősek otthonának kivitelezését kezdené meg, de a kifizetett építőanyag kiszállításának hiánya miatt nem tud a munkához hozzákezdeni. – Ez egy jelentős beruházás, amely a város és a térség fejlődését nagymértékben meghatározza, így ez gátat szab a további előrelépésnek. A város nem tud fejlődni e példátlan eljárás miatt – nyilatkozta Szabó Csaba Téglás polgármestere a Naplónak.

Széles Jenő, a beszállító és kivitelező cég vezetője elmondta, 56 millió forintnyi építőanyagot kifizettek a múlt év nyarán, ám a forgalmazó korábbi gyakorlatától eltérően most nem szállított, és szóba sem áll a céggel. – Ebben a helyzetben az építkezés kivitelezését elkezdeni nem tudtuk, csúszik a határidő, amelyet a generál kivitelező cég kötbérrel sújt. Kijelentette a tüzép ügyvezetője, hogy sem a pénzt nem fizetik vissza, sem az építőanyagot nem szállítják ki. Ennél a forgalmazó cégnél ilyet még nem tapasztaltunk – részletezte Széles Jenő.

E helyzet előtt érthetetlenül értetlenül áll mind Téglás polgármestere, mind az érintett építőipari cég.

Bűncselekmény gyanúja

Az építőanyagokat forgalmazó társaságot azzal kerestük meg, hogy miért maradt el a szállítás, mikor viszik ki az építőanyagot, illetve a késedelmes szállítás miatt mivel kompenzálják a Tégláson építő céget, amely egy nyilatkozatban válaszolt. Ebben elismerik, hogy ők és a Tégláson kivitelezést végző társaság között a múlt évben létrejött az üzlet.

– A Tüzépker Kft. Debrecennél az elmúlt időszakban tulajdonosváltás történt, illetve részben erre tekintettel, részben a felmerült problémák miatt, vezetőváltás is volt. A fentebb hivatkozott társasággal létrejött ügyletek egy részének átvizsgálása során olyan problémák merültek fel, amelyek felvetik esetleges bűncselekmény gyanúját is. Ezek kivizsgálása jelenleg is tart. Eredményétől függően kénytelenek vagyunk megvizsgálni egy büntető feljelentés megtételének lehetőségét is A cégünk stabil pénzügyi háttérrel rendelkezik, és nemhogy a társaság tartozna bármelyik beszállítójának, hanem éppen fordítva, sajnálatos módon, több százmillió forintra rúgó kintlévőségeink vannak. Ezekkel szembeni igényérvényesítéseink folyamatosak – tájékoztatott a forgalmazó, aki célként fogalmazta meg, hogy csak és kizárólag törvényes keretek között bonyolítsanak le minden jogügyletet. Mint írják, minden visszaélés, csalárdság esetén szigorúan fellépnek, ugyanakkor természetesen soha nem tagadják meg a jogos igények rendezését, és messzemenőkig együtt kívánnak működni partnereikkel és az illetékes hatóságokkal.

– Tekintettel a fentiekre, a vizsgálatok, és az esetleges büntető feljelentés esetén az eljárás befejezéséig további tájékoztatással nem szolgálhatunk a feltárás sikeressége érdekében. Amennyiben a majdani esetleges büntető eljárás jogerősen befejeződik, annak eredményéről tájékoztatással leszünk – zárta közlendőjét a forgalmazó.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában