Zöld Város Program

2021.02.24. 11:40

Szépül a Tócóskert, javában zajlik a munka a Jégcsarnok mellett

Szerda reggel helyszíni bejárást tartott Papp László polgármester, Pósán László országgyűlési képviselő, valamint Csaholczi Attila önkormányzati képviselő.

Fotó: Matey István

– A város történetének egyik legnagyobb és legátfogóbb zöldterület-fejlesztését hajtjuk végre a Debrecen 2030 program keretében. A 2021-es költségvetés is nagyon jelentős összeget, 3,7 milliárd forintot tartalmaz azokra a fejlesztésekre, amelyek a zöldterületek megújítását szolgálják; ezek zömében lakótelepi Zöld Város Programok. Itt, a Tócóvölgyben elkezdődtek a kivitelezési munkálatok, mind a közterületeken, mind pedig öt háztömböt érintően a belső udvarokon. Utóbbi helyeken a gallyazások befejeződtek, most már a burkolási munka zajlik, és az itteni kis játszóterek megújítása is része a programnak – mondta el Papp László polgármester.

„Minden lakótelepi városrészben a növekvő autószámnak köszönhetően nagyon komoly gond a parkolási igény kielégítése.”

Ahol most állunk, a Jégcsarnoknál a zöldterületek óvásának figyelembevételével 24 új parkolóhelyet alakítanak ki, és épül egy áteresz, amivel egy átkötést hoznak létre a majdani extrémsport parkhoz – részletezte a városvezető.

Fotó: Matey István

– Nagyon fontosnak tartom, hogy minőségi zöldterület megújítási programot hajtunk végre; több mint 8 hektáron zajlanak a munkálatok, és több mint 3 hektár zöldfelület alakul ki. Összesen 144 új fát ültetünk. Közösségi terekkel, futópályákkal, kondiparkokkal és játszóterekkel szeretnénk komfortosabbá, élhetőbbé, szebbé, minőségibbé tenni a Tócóskertet – hangsúlyozta.

– Úgy látom, ahhoz képest, hogy az időjárás nem feltétlenül beruházásbarát volt az elmúlt hetekben, egészen jól állnak a munkálatok. Amit meg lehetett csinálni, azt elvégezték.

„Jelentős zöldfelületi rekonstrukció zajlik, amire nagy szükség van, hiszen ez a terület kertészeti felújításon jó ideje nem esett át.”

A visszajelzések alapvetően pozitívak, az itt élők örülnek ennek, és annak is, hogy több parkolóhely lesz úgy, hogy kialakításuk nem megy a zöldfelület rovására. Az egész tócóvölgyi beruházás az itteni lakosok kényelmét szolgálja, jobb közérzetét, környezetük szebbé tételét. Mindenkit arra biztatok, hogy a város zöldebbé tételéhez a maga eszközeivel járuljon hozzá: akinek van kertje, ültessen fát, akinek nincs, az óvja a meglévő növényeket! – kérte Pósán László országgyűlési képviselő.

Fotó: Molnár Péter

Csaholczi Attila, a városrész önkormányzati képviselője szintén az itt lakók tetszésével találkozott. Mint mondta, többségük természetesen elégedett, alig várja, hogy a terület megújítása elkészüljön. – A fák kivágása miatt vannak elégedetlenségek, hiszen előfordul, hogy a megszokott, hosszú évekig ott álló szép fától a beruházás érdekében meg kell szabadulni, ezeket a problémákat azonban próbáljuk orvosolni – tette hozzá.

Beszámolója szerint több helyszínen, többféle munkafolyamat zajlik, a Jégcsarnoknál lévő építések mellett a Tócóvölgy másik végében elkezdődtek a belső udvarok kertészeti munkái, az öntözőcsöveket lefektették, van, ahol már a térkövezés is elkezdődött. Hamarosan fák ültetésére, cserjék telepítésére is sor kerül.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában