A házasság hete

2021.02.13. 12:46

Napfényes erdei sétán vett részt a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete

Az egyesülethez olyanok is tartoznak, akik tizennégy gyereket nevelnek.

Fotó: Vass Attila

A házasság hetét a hagyományokhoz híven a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete (NADE) is megtartotta. A vasárnap véget érő programsorozat egyik tartalmas eseményeként az egyesület néhány tagja szombaton délelőtt a nagyerdei Leveles Csárdánál gyűlt össze, hogy megismerkedjenek az ottani létesítmények történetével, s élvezzék a napfényt és a harapnivalóan jó levegőt.

Fotó: Vass Attila

Öröklődő generációs értékek

A sétát Bécsiné Kléri Ágota egyesületi tag, könyvtáros vezette, aki a debreceni szórakozóhelyek históriájáról is beszélt a résztvevőknek az adott nevezetességekhez érve. Ennek megfelelően a kétórásra tervezett kiránduláson a vigadók, a Leveles Csárda, az itteni szállodák, továbbá a stadion, a Dobos-pavilon és a strand múltja is megelevenedett az előadásoknak köszönhetően.

A Napló helyszíni érdeklődésére Radnainé Filep Ildikó, a NADE vezetője azt is elmondta, hogy egész héten voltak programjaik, s a családok, házaspárok vetélkedhettek is. Erre nyolc pályázat érkezett, a témája pedig az volt, hogy milyen tárgyak őrzik a családban a házasság értékét, s az adott családnak milyen olyan tárgya van, ami generációkon át őrzi a családi értékrendet. Ezeket le kellett fotózni, s pár sorban leírni. A zsűri dolga nem könnyű, mivel mindegyik pályázat nagyon értékes – érzékeltette az elnök.

Megtudtuk azt is, hogy ezúttal tizenhárom jubiláló házaspárjuk van, ők elismerő oklevelet, pezsgőt és bonbont is kaptak ajándékba. Ugyanakkor mindenki, aki részt vett a szombati sétán, a régi Debrecent bemutató, megunhatatlan memóriajátékot is hazavihetett, mely kiváló időtöltés lehet a nagycsaládoknak is.

Olimpiai bronzérmes tag

A 2000-ben alakult NADÉ-hoz Hajdú-Bihar megyében 214 család tartozik mintegy 1200 személlyel, akik között három-, ötgyerekes, sőt tizennégy gyerekes család is van. Többek között Mikepércsen, Létavértesen, Balmazújvárosban és Hajdúsámsonban is élnek nagycsaládosaik.

Közülük a szintén NADE-tag Váradi János, az 1980-as moszkvai olimpia bronzérmes ökölvívója (lásd a fotó közepén) azt is elmondta a Naplónak, hogy rendszeresen tartanak programokat, főként a debreceni István úti református templomban találkoznak, így most különösen jóleső volt kimozdulniuk a nagyerdei napsütéses friss levegőre. Közben természetesen tartották a kellő biztonsági távolságot, és a maszkot is csak a fényképkészítés idejére vették le.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában