online térben

2021.02.24. 13:20

Díjakat, kitüntetéseket adott át a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottsága

Megtartotta éves közgyűlését a DAB.

20200708 MN Budapest Dr. Freund Tamás MTA elnők Magyar Nemzet fotó:Mirkó István

Fotó: MW-archív

A régió tudományos közösségének minden tagja, valamint az érdeklődők is csatlakozhattak az MTA Debreceni Akadémiai Bizottságának online térben megrendezett éves közgyűléséhez. A rendezvényen dr. Freund Tamás, az MTA elnöke videóüzenetben köszöntötte a jelenlévőket, és kiemelte, különösen fontos feladat hárul a térségi bizottságokra, így Debrecenre is, hiszen kiemelten kezelik a tudományos utánpótlás támogatását, a fiatal nemzedék kutatói ambícióinak megsegítését.

Támogatják a fejlődést

Közelebb kerülni a társadalom valamennyi rétegéhez – ezt tartja az akadémia egyik legfőbb célkitűzésének Freund Tamás. Kiemelte, elengedhetetlen feladat a kutatói közösség és a tudományra nyitott érdeklődők közötti minél szorosabb kapcsolat megteremtése. Hozzátette, mennyire fontos, hogy meg tudják szólítani az újdonságokra nyitott, legújabb technológiákat használó, és ezért kontrollálatlan információáradatnak leginkább kitett réteget: a fiatalokat. – Közülük is azokat, akik érdeklődnek a kutatói pálya iránt.

Freund Tamás hangsúlyozta, tavaly az MTA központi költségvetése 160 millió forinttal járult hozzá a bizottságok működési, fejlesztési költségeihez, és 2021-re is hasonló támogatást irányzott elő, tovább erősítendő a területi bizottságok lehetőségeit, többek között az online jelenléthez szükséges technológiai felszereltséget is.

Jelentős a megújulás

„A tavalyi évben öten szereztek a térségben MTA doktori fokozatot, amely örvendetes, azonban a korábbi évekhez képest jelentős csökkenés érzékelhető a disszertációt benyújtók számában”

– fogalmazott Páles Zsolt, a Debreceni Akadémiai Bizottság elnöke. Kiemelte, népszerűsíteni kell ezt a doktori fokozatot a régióban. Hozzátette, tavaly a vírus miatt jóval kevesebb rendezvényt tartottak a székházban, mint az előző években. – Bízunk benne, hogy idén ez megváltozik, illetve visszatérhetünk a megszokott rendhez, és újra otthont adhatunk színvonalas, izgalmas eseményeknek – mondta Páles Zsolt. Arra is kitért, a járványhelyzet ellenére a tervezett felújítások szerencsére zökkenőmentesen zajlanak. – Korszerűsödött a klubhelyiség, és elindult a könyvtár rekonstruálása is, amelyből konferenciatermet szeretnénk kialakítani. A szakemberek kijavították a homlokzat és a kerítés hibáit is, valamint lecserélték az ajtókat az aulában – részletezte. 2021-ben sem állnak meg: szeretnék korszerűsíteni az emeleti világítást, továbbá a vendégszobák, valamint azok kiszolgáló egységeinek felújítását is tervezik.

Elismerték munkájukat

A közgyűlésen Hodossy-Takács Előd, az MTA DAB főtitkára összegezte: a bizottság munkáját nem hátráltatta a pandémia sem, hiszen a kollégák meghökkentő gyorsasággal alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez. Kiemelte, különös köszönettel tartoznak az orvostudomány valamennyi területén dolgozóknak is és bíznak abban, hogy az új kihívások további, új megoldások keresését eredményezik majd. A közgyűlésen Pro Scinetia díjat kapott dr. Gergely Pál, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának Orvosi Vegytani Intézetének munkatársa, valamint DAB Plaketteket vehettek át: Remenyik Éva, Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika professzor asszonya, dr. Fazakas Sándor, Debreceni Református és Hittudományi Egyetem Teológiai Intézetének munkatársa, dr. Lóki József a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézetétől, valamint Szakály Zoltán az Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Intézetének professzora. A bizottság Elismerő Oklevelét vehette át munkájáért Kenyeres Sándor, az MTA DAB gondnoka.

BD

Borítóképünkön: dr. Freund Tamás, az MTA elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában