közeleg a jó idő

2021.02.02. 14:22

Az állatkerti maci megjósolta: hamarosan itt lehet a tavasz

A Debreceni Állat-és Növénykert örvös medvéje, Dönci megjósolta: közeleg a tél vége.

Fotó: Kiss Annamarie

A hiedelem szerint a medvék Gyertyaszentelő Boldogasszony napján előbújnak barlangjukból és ha meglátják az árnyékukat, visszacammognak aludni, ezzel jelezvén: hosszú lesz még a tél. Azonban ha borús idő van és nem ijednek meg árnyékuktól a medvék, az a tavasz mihamarabbi eljövetelét jelenti.

– Valójában a medvék nem alszanak teljes téli álmot, mert bár jelentősen lelassul a légzésük és csökken a testhőmérsékletük, nem kerülnek hipotermiás állapotba. Náluk a téli állapot kialakulásáért a szervezetük hormonális szabályzása felel – tájékoztatta a Naplót Bathó Attila, a Debreceni Állat- és Növénykert zoopedagógusa. Elmondta, egyáltalán nem ritka, hogy télen többször is előbújnak a medvék, hiszen téli álmukat kisebb-nagyobb megszakításokkal alusszák.

Az állatkert bundás meteorológusa ma is kikandikált és ha hihetünk a jóslatnak, hamarosan lengébb öltözetre cserélhetjük a téli kabátot és a vastag csizmát.

BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában