imádja az ebeket

2021.02.25. 21:29

A kutyák tanításának szenteli életét, sok tapasztalatot szerzett az évek során

Főállásban ebrendész, szabadidejében kutyakiképző, kutyaiskola-vezető és terápiás egyesület elnöke Fekete Róbert.

Fotó: Dandé Melinda

Csaknem húsz éve foglalkozik kutyakiképzéssel, hat éve terápiás kutyák képzésével és alkalmazásával a Martinkai Ebnevelde – Családi Kutyasuli vezetője, valamint a Mancsok és Paták Terápiás Egyesület elnöke. – Nagyszüleimnél, keresztszüleimnél mindig voltak kutyák, lett is egy sajátom tízéves koromban, és már akkor elkezdték nekem megmutatni, mit, hogyan tanítsak az ebeknek – indította a beszélgetést az ebrendész. – Unokatestvérem apukájának volt egy rendőrkutyája, általa kapcsolódtam be az ebek kereséstanításába, bújócskáztam is vele, és nekem minden nagyon tetszett. Végigkísérte gyermekkoromat, bárhová mentem, mindenhol volt kutya – folytatta.

Fotó: Dandé Melinda

Sok tapasztalatot szerzett

Vendéglátói tanulmánya után – ez idő alatt is megvolt a kutyaszeretete, foglalkozott is velük – a honvédségnél kezdett el dolgozni főszakácsként, közben elvégezte az első kutyakiképző tanfolyamát. A párja – aki azóta a felesége – vette észre a hirdetést, hogy indul ilyen tanfolyam, így jelentkezett rá.

Debrecenből Martinkára sodorta őket az élet, ott kertes házra vágytak, és már csaknem 15 éve laknak ott. A következő években foglalkozott németjuhászok tenyésztésével, kiállításokra járt – sikerrel –, forgalmazott állateledelt, -felszerelést, vagyonőrzést vállalt. – Ezután „átnyergeltem” a szolgálati kutyákra, a rendőrségnek, honvédségnek készítettem fel ebeket. Majd egy véletlen folytán megismerkedtem a segítőkutyák világával, elvégeztem ismételten egy tanfolyamot a rehabilitációs kiképzésről, és egy alapítványhoz kerültem. Ezáltal sok helyen megfordultam, rengeteg tapasztalatot szereztem. Nekem az életem a kutyák és a gyerekek. Ha nálam ez a kettő együtt tud működni, akkor beteljesedett az, ami nekem elrendeltetett, amit kell csinálom.

Fotó: Dandé Melinda

A gazdák felelőssége

Postásként is dolgozott Hajdúsámsonban, ezáltal sokan megismerték a településen. – Mindig hazazavartam az elkóborolt kutyákat munka közben, tudtam, kinek a kutyája. Mindenki csak mosolygott rajtam. Később megalapítottam a Martinkai Ebneveldét és Családi Kutyasulit, és megtartottuk az első kutyás táborunkat is a Martinkai Közösségi Házban. Idén a negyedik lesz már, azt mondhatom, hagyománnyá vált – idézi fel boldogan.

Ezzel párhuzamosan létrejött a Mancsok és Paták Terápiás Egyesület, amelynek elnöke Róbert lett. A civil szervezet fő profilja, hogy az óvodákban, általános iskolákban tartanak előadásokat, bemutatókat. Jelenleg aktívan két terápiás kutyával dolgoznak, és van egy tanuló eb is.

Fotó: Dandé Melinda

A múlt évtől Róbert Hajdúsámson ebrendésze lett. A város kapott egy megbízható, lelkiismeretes szakembert, aki szabadidejét nem sajnálva, éjjel-nappal a kóbor kutyákért dolgozik, emellett pedig csinálja mindazt, amit felépített életében, továbbá férj és családapa. Szívügye, hogy ne altassák el a befogott kutyákat, hanem találjanak gazdát nekik. – Ha valaki magához vesz egy kutyát, az nagyon nagy felelősség. Hiába hiszem azt, hogy barátságos a kutyám, és nem bánt senkit, előfordulhat, hogy ha kimegy az utcára, ráijeszt egy gyerek, és megharaphatja. Vagy a kutya ijeszt meg egy gyereket, és az megsérül – ez mind az állattartó felelőssége lesz. Azt javaslom mindenkinek, igenis figyeljenek oda, tartsák zárva a kutyájukat, felelősségteljesek legyünk – zárta egy jó tanáccsal a beszélgetést Róbert.

Dandé Melinda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában