adományátadás

2021.02.03. 17:07

A hátrányos helyzetben lévőknek jól jön a legapróbb segítség is

Tartós élelmiszereket, ruhaneműket adtak át rászoruló családoknak.

Fotós: KISS ANNAMARIE

A rászoruló családoknak nem csak az adventi időszakban van szüksége segítségre, éppen ezért a Debreceni Karitatív Testület az év minden szakaszában adományoz a hátrányos helyzetűeknek. Karácsony tájékán nagyon sok felajánlás volt a cívisvárosban, ennek köszönhetően pedig a napokban kétszázhatvan csomagot tud szétosztani támogatók társaságában a karitatív testület.

Három rászoruló család is ajándékszatyrokat vehetett át szerdán kora délután, amelyek többek között tartós élelmiszert és ruhaneműt tartalmaztak. Elsőként Budai István és három gyermeke, Zsuzsanna, Barbara és Péter (jelenleg is tanulók) kapták meg a csomagokat: tisztító- és tisztálkodási szereket, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának felajánlását. Dr. Szálkai Tamás főlevéltáros, megyei projektfelelős elárulta a Naplónak, a Magyar Nemzeti Levéltár Hetedíziglen elnevezésű családkutatást segítő projektje keretében és a társadalmi felelősségvállalás jegyében a megyei levéltár munkatársai huszonnégy doboznyi tartós élelmiszert és édességet gyűjtöttek. A Budai testvérek nagyon örültek az ajándékoknak, közben pedig azt is megosztották velünk, hogy nagyon jól sikerült a félévi bizonyítványuk, és remélik, a következő hónapokban is hasonló teljesítményt tudnak majd nyújtani.

Már nem hontalanok

Utunk két olyan párhoz vezetett tovább, akiknek sikerült kitörniük a hajléktalanságból, ma már dolgoznak, és albérletet fizetnek. Ettől függetlenül a karitatív testület ugyanúgy támogatja őket, ahogyan ezelőtt, illetve jelen alkalommal Kompos Tamás, a Hedge Hair alapítója és csapata is csatlakozott a gyűjtéshez. A tulajdonos elmondta, a dolgozók nagyon fontosnak tartják, hogy segítsenek a rászorulókon, nem ez volt az első, de nem is az utolsó kezdeményezésük.

Második állomásunknál Juhász Imre és párja, Fadgyas Ágnes, illetve Kosa Ferenc és párja, Ökrös Éva várták az adományozók érkezését. Állításuk szerint nagyon sokat jelent számukra az a fajta támogatás, amit a cívisvárostól, és az önkéntes felajánlóktól kapnak. Hatalmas öröm számukra, hogy nem kell az utcán élniük, és végre van hova hazatérniük.

Juhász Imre elmondta, harmadik éve van ismét otthonuk, és mindig meghatja őket, ha segítséget kapnak. Számukra a legfontosabb az élelem és a ruha – ezek állandó meglétében pedig évente több alkalommal segíti őket a karitatív testület.

– Az év minden napján segítjük a rászorulókat, akik felkeresnek minket, azokhoz személyesen kimegyünk, felmérjük, hogy milyen körülmények között élnek, és attól függően állítunk nekik össze adományt. Jelenleg is egy olyan portán vagyunk, ahol több olyan lakos is él, akiket már évek óta támogatunk. Hajléktalan sorból emelkedtek ki, jelenleg olyan környezetben léteznek, töltik a mindennapjaikat, ami végett már nem tartoznak a hontalanok sorába. Igaz, van hol lakniuk, de látszik, hogy állandó segítségre van szükségük, amit megkapnak. Hajléktalanok közül kerültek vissza a munka világába, így még inkább támogatásra szorulnak, hogy újra talpra tudjanak állni – fogalmazott Széles Diána alpolgármester az adományátadáson.

– Páromnak megszűnt a munkája, először még tudtunk albérletet fizetni, de rövid időn belül az utcára kerültünk. A Nagyerdőn építettünk sátrat, közel két évig laktunk a szabad ég alatt, de ennek vége. Mára van munkánk, otthonunk, ahol nagyon szeretünk élni. Ki tudjuk fizetni a kiadásainkat, sőt, ha úgy van akkor egy keveset félre is teszünk ínségesebb időkre. Többen lakunk az udvaron, van összetartás, ami mindennél fontosabb, és az, hogy a város mindenben segíti az itt élőket – nyilatkozta a Naplónak Ökrös Éva.

Nagy Emese

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában