koronavírus

2021.01.06. 18:01

Továbbra sincs fennakadás a betegek ellátásában

Zavartalan az akut és daganatos betegek ellátása a Debreceni Egyetem betegellátó intézményeiben.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– A klinikai intézetek előtti várakozási idő csupán néhány perc, köszönhető ez annak is, hogy több pré-triázs pult működik – derül ki a Debreceni Egyetem Naplónak továbbított közleményéből. A pultoknál a gördülékenyebb, gyorsabb bejutásban segítenek a Magyar Honvédség kihelyezett katonái is, megkönnyítve ezzel az egészségügyi dolgozók munkáját. Ahogy a vírushelyzet kezdetén, jelenleg is arra törekednek, hogy folyamatos és zökkenőmentes legyen a betegellátás. Kiemelték, rendelkeznek elegendő orvossal és nővérrel, és kollégáik, ahogyan eddig is, továbbra is a legprofesszionálisabb, biztonságos betegellátásra törekednek.

Megosztják a munkát

Egy korábban nyilvánosságra hozott, ősz végi közleményben azt írják, a legmagasabb szintű, biztonságos betegellátás érdekében változik a feladatmegosztás a Debreceni Egyetem Klinikai Központja és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház között. Ezen változások értelmében az új típusú koronavírus-fertőzött betegeket továbbra is a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban kezelik, ahol Járványügyi Ellátó Központot hoztak létre a Bartók Béla úti telephelyen, az Infektológiai Klinikán pedig a COVID I., illetve a COVID II. tömbben látják el a fertőzötteket. Arra is kitértek, a betegek számának emelkedése miatt természetesen a kórház egyes feladatait, így például a tervezhető műtétek egy részét a Klinikai Központban végzik, ez azonban nem azt jelenti, hogy a bevakozások elmaradnak, csupán átütemezésről van szó, az érintett betegeket az esetleges változásokról természetesen folyamatosan értesítik.

Október végétől változott a sürgősségi betegellátás rendje is Klinikai Központban és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban egyaránt. – A területi ellátási elv helyett a betegek panaszai, tünetei alapján döntenek a kezelés helyszínéről. Ennek értelmében jelenleg is valamennyi Hajdú-Bihar megyei légúti megbetegedésben szenvedő vagy lázas betegnek a Kenézy Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztályán, míg az egyéb panasz miatt ellátást igénylőknek – szintén lakóhelytől függetlenül – a Klinikai Központ Sürgősségi Klinikáján kell jelentkezni – olvasható az egyetem honlapján. A Debreceni Egyetem egészségügyi dolgozói egytől-egyig a legmagasabb szintű betegellátásra törekszenek, a feladatmegosztás pedig a betegbiztonságot szolgálja. Az intézmény kéri a betegek és hozzátartozóik megértését és türelmét.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában