Mindennapi melegünk

2021.01.07. 11:43

Szeszélyes időjáráshoz alkalmazkodó távfűtés

A radiátorok szabályozhatósága jelentheti majd a végleges megoldást a problémára.

20200929 Szombathely Fűtés, távhő, illusztráció fotó: Horváth Balázs, HB, Vas Népe

Fotó: Illusztráció / MW-archív

Az elmúlt években egyre szeszélyesebbek az időjárási viszonyok. Előfordult decemberben akár 15-20 fok is, jelenleg is inkább őszies időjárás jellemző Debrecenben, viszont nem ritka a márciusi hó sem. Ezt könnyen megérezhetik a frontérzékenyek és kihathat a hangulatunkra is, azonban egy másik fontos dolgot is befolyásol az időjárás, mégpedig a fűtést.

– Debrecenben több mint 31 ezer távfűtött lakás van, ezek 72 százaléka rendelkezik a helyiségi hőmérséklet szabályozására alkalmas radiátorral – tájékoztatta a Naplót Kovács Zsolt, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. szolgáltatási és műszaki igazgatója. A szakember hozzátette, hogy a távhő rendszerében háromszintű szabályozás gondoskodik arról, hogy a fűtési időszakban a távhőszolgáltatás alkalmazkodni tudjon az időjárási viszonyokhoz.

– Nem túl gyakran, de érkeznek panaszok a szabályozhatatlan radiátorokkal rendelkező épületekből. Ezeket úgy tudjuk megoldani, hogy az épület kedvezőtlen adottságú helyiségeiben is biztosítjuk a közösség által megrendelt belső hőmérsékletet. Ez azonban más helyiségekben néhány fokkal magasabb hőmérsékletet eredményezhet – nyilatkozta az igazgató, aki szerint a probléma végleges megoldását az fogja jelenteni, ha az épületek összes radiátorát szabályozhatóvá teszik majd.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában