felsőoktatás

2021.01.27. 15:15

Munkatapasztalat a diploma mellé: a duális képzés előnyeiről volt szó a TTK-n

Tapasztalatszerzést és munkabért biztosítanak az egyetemi partnervállalatok a résztvevő hallgatóknak.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Nyílt nappal egybekötött Duális Képzési Információs Napot szervezett a továbbtanulás előtt álló középiskolások számára a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara (TTK) szerdán.

Mintegy 100 ezer forintos havibért biztosít évente a hallgatónak a partnervállalat, az oktatási intézmény pedig a cégek igényei szerint alakított képzést nyújt

– emelte ki a duális képzés előnyeit Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem (DE) Természettudományi és Technológiai Karának (TTK) dékánja az online tartott tájékoztatón. Mint mondta, a hallgató kötelezettsége mindezért, hogy mintatanterv szerint végzi a vállalt képzést.

– Az év 52 hetéből a duális hallgatók képzési ideje 48 hét, és négy hét szabadságuk van. A duális hallgatók különféle módon oszthatják be az idejüket és kapacitásukat. Az egyetemi képzés gerincét minden esetben a 13 hetes őszi és tavaszi szemeszterek jelentik. Az egyik időbeosztási stratégia szerint a szemeszter ideje alatt a duális és hagyományos képzési formában résztvevő diákok együtt hallgatják az órákat, és a fő különbség csak a vizsgaidőszakban mutatkozik meg. Ekkor ugyanis a duális hallgatók gyakorlatra mennek a vállalati partnerhez, és a munkavégzés mellett készülhetnek fel a vizsgáikra. A másik lehetőség, hogy folyamatos a kapcsolattartás a hallgató és az általa választott partnercég között. Ebben az esetben az őszi és tavaszi szemeszterek alatt hetente látogatja a vállalatot a hallgató – részletezte a dékán.

Kun Ferenc | Fotó: Napló-archív

Védőháló a képzésben

Hozzátette: a duális képzés szerződéskötéssel jár, ugyanakkor biztosított a duális és hagyományos képzési modell átjárhatósága.

– A diplomát minden esetben az egyetem bocsátja ki, viszont a duális hallgató a diplomája mellékletében leírást kap a munkatapasztalatairól. Ez plusz kimeneti eredménye a képzésnek, ugyanakkor a képzés egyetem által nyújtott elméleti alapja minden képzési formában megegyezik. Amennyiben tehát a hallgató úgy dönt, hogy a képzést a duális helyett hagyományos képzési formában folytatja, akkor kiléphet a rendszerből úgy, hogy az addigi képzéssel kapcsolatos eredményeit elfogadják – tette hozzá.

A Természettudományi és Technológiai Kar villamosmérnök szakán jelenleg nyolc, a vegyészmérnök alap- és mesterszakon öt, a biomérnök mesterszakon pedig két duális partner közül választhatnak a hallgatók.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában