Optimizmus és tervezés

2021.01.04. 14:00

Mindannyian a vírus vesztét várják

A magyarok több válságot is sikerrel kezeltek, ez sem lehet másként.

Fotó: Napló-archív

Pozitívan látja a 2021-es évet Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Látáspontját arra alapozza, hogy a járványhelyzet a vakcinával nagy valószínűséggel oldódni fog, a rendelkezésre álló hazai és európai uniós források az év közepétől hozzáférhetőek lesznek, így akiben ambíció, innováció, vállalkozási hajlam van, nagyon meg tud lódulni. A gazdasági szakember abban is bízik, hogy az export is magához tér, és fokozott lendületet kap nemcsak a feldolgozóipar, az élelmiszeripar, de az idegenforgalom is 2021 második félévében. A múlt év nyarán is óriási igény mutatkozott a szálláshelyek iránt. Mindezt együttvéve 2021-ben három, jövőre pedig 4-5 százalékos hazai gazdaságnövekedés érhető el.

– Azt várom, hogy a lehetőségeket kihasználva félévtől egy nagyon dinamikus növekedés kezdődjön. Fontos, hogy a vállalkozások ennek megfelelően egy optimista tervet készítsenek, és ahhoz minden rendelkezésre álló eszközt, támogatást, hitelt, fejlesztéseket, tanulást, oktatást vegyenek igénybe, hogy a válságból egy-két év alatt nagyon pozitívan jöjjünk ki.

– Megyénk egészségipara a következő időszakban egy rendkívül dinamikus növekedést élhet át. Az élelmiszeriparhoz, azok alapanyag-termeléséhez talán Hajdú-Biharban vannak a legjobb adottságok. A külföldi és hazai beruházásaink is jól haladnak.

„Az adottságaink megvannak, élni kell a lehetőségekkel, a legjobb, leggazdagabb, legjövedelmezőbb megyék közé fog tartozni Hajdú-Bihar”

– vélekedett Miklóssy Ferenc.

Rajta kívül még négy közéleti szereplőt kérdeztünk meg a maga területén ebben az évben várható történésekről.

Nem veti vissza az ipart

– Visszajönnek a nézők a mérkőzésekre! Focinál egyértelmű a cél: fel kell jutni az NB I.-be, és az első évben biztos NB I.-es csapattá válni. A kézilabdában lehetnek merészebb álmaink is. Figyelembe véve az anyagi stabilitásunkat, illetve látva, hogy egy-két csapat megingott, a dobogó környékét meg lehet célozni. Az Európa Kupában pedig minél távolabb eljutni a csoportkörben. Tovább fejlődni szakmailag és szervezetileg a stabilitás erősítése érdekében. És ez nemcsak az eredményekre vonatkozik, hanem a szurkolói, szponzori háttérre is – fogalmazta meg Szabó Péter, a DVSC elnöke a 2021-es célokat.

Szabó Péter, a DVSC elnöke és a FAG ügyvezetője | Fotó: Napló-archív

Szabó Péter a FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezetője is, így cége gazdasági reményeiről is kérdeztük. – Az utolsó három hónapban mi az autóiparban már csúcsra jártunk. Úgy gondolom, a vírushelyzet a következő évben sem oldódik meg teljesen, de az első félévben biztos, hogy nem. Látva azonban az elmúlt három hónapban, hogy a vírus ellenére magasak voltak a megrendelések, és elindult felfelé a gazdaság, úgy gondolom a vírus nem fogja visszavetni az ipart. Sokkal inkább a szolgáltatás lesz bajban. A társas kapcsolatok nagy hiányt szenvednek. Erre szükségük van az embereknek, legyen akár tárgyalás, akár szórakozás.

Jól járna az emberiség

Dánielfy Zsolt, a Csokonai Nemzeti Színház társulatának oszlopos tagja elmondta, hogy szilveszterkor ő is egyfajta számadást tartott. – Olyan világjárvány tört ránk, amely remélhetőleg az új évben végleg el fog tűnni a Földről – kezdte a színművész, majd megjegyezte: szeretné, ha 2021 a remény és a szeretet éve lenne. Időnként a világ dolgai rákényszerítenek minket arra, hogy észrevegyük: szükségünk van egymásra. A pandémia alatt az emberek felismerték: van nálunk nagyobb hatalom is, és nem feltétlenül mi vagyunk a legokosabbak – fogalmazott. A színművész úgy véli, ha visszafogunk gőgünkből és fantasztikus energiáinkat egymásért használjuk fel, az emberiség nagyon jól járna.

„Nemcsak a miénk ez a Föld, hanem az unokáinké is”

– összegzett a színész, aki hivatásával kapcsolatban úgy gondolja: az embereknek ebben az időszakban is szükségük van lelki táplálékra. – Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a nézők gyakran szólítanak meg az utcán, és tudatják, hogy várják az előadásokat. Olyan együttes gondolkodást jelent a színház, melyben a közönség és mi, színészek eggyé forrunk, s ha jól játszom, velem együtt lélegeznek a nézőtéren is.

Szobrok Lengyelországba

„Ha nem vesz föl egy szekér, ne fuss utána!”

– kezdte a beszélgetést Győrfi Lajos püspökladányi szobrászművész.

Győrfy Lajos | Fotó: Napló-archív

– Nehéz év volt a 2020-as, félbeszakított mindent a koronavírus, de az előbb említett mondatból nagyon sok mindent megtanultam. 2021-ben remélem több szakmaiság lesz a szobrászatban, egyre inkább értékelni fogják a jó művészeket, s mindig a legjobb pályaműveket fogják igazán minősíteni. Ahogy tavaly, úgy idén is lesznek kiállításaim Lengyelországban. Jelenleg is dolgozom egy II. János Pál pápa bronzszobron, melyet a krakkói egyetemen állítanak ki. A pápa szent templomában szerettem volna megmutatni ezt a művemet, ott azonban nem lesz rá lehetőségem, viszont egy emléktábla kisplasztikájaként oda is elkészíthetem. A másik munkám szintén a lengyel barátokhoz készül. Klapka György tábornokról készítek egy domborművet, ez május végén lesz majd látható. Kisebb tervekkel készülök a püspökladányi múzeum számára is, valamint Szlovákiában adok majd át egy Thököly-lovasszobrot októberben.

A tavasz a tervezéseké

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke azt reméli, 2021-ben elkezdődhet a megyei fejlesztési stratégia megvalósítása. – A 2021–2027-es európai uniós fejlesztési ciklus forrásainak felhasználásában tavasszal a tervezés, az év második felében már akár konkrét projektek is elindulhatnak várakozásom szerint – mondta el lapunknak. A megye gazdaságán túl általánosságban abban bízik, hogy a koronavírus ellen végre elérhető védőoltást mind többen fogják igényelni.

– Azt várom, jelentős számban regisztrálnak majd az oltásra. 2020-ban a járvány nehézséget okozott a gazdaságban, a társadalomban, megosztotta a családokat is; nem tudtunk teljes értékű életet élni. Nagyon remélem, hogy 2021-ben legalább az év második felére már újból úgy tudunk nézni a jövőbe, hogy ezeket a nehézségeket leküzdöttük.

KZS, SZD, PI, SZT

Megkérdeztük az utca emberét is

– Elsősorban nyugalmat, békességet és jó időt szeretnék, mindezt úgy, hogy véget ér a koronavírus-járvány. Jó lenne, ha a szeretteinkkel tudnánk tölteni a vakációt és gyakrabban láthatnánk a családtagjainkat – fogalmazott Asztalos Gábor, geoinformatikus.

– Ami leginkább hiányzott és idén szeretném pótolni, az a találkozás a családtagokkal és az utazás. A járvány miatt szeptemberben le kellett mondanunk egy tengerparti nyaralást – válaszolta Kertész Zsófia, pedagógus.

Asztalos Gábor (balról), Kertész Zsófia és Széles Lili | Fotó: Molnár Péter

– Szerintem mindenki azt várja, hogy a vírushelyzetnek vége legyen. Találkozások és utazás: ezeket szeretném megélni leginkább 2021-ben a barátaimmal, a családommal – felelt Széles Lili, gimnazista.

Kun Boglárka és Mihala Zalán| Fotó: Molnár Péter

– Az utazáson kívül azt várom leginkább, hogy ne kelljen állandóan maszkot viselni. Szükség van rá, de nagyon sok kellemetlenséget okozott tavaly, és remélem, 2021-ben megszabadulhatok tőle – véli Kun Boglárka, gimnazista.

– Ha január 11-től visszaállna a hagyományos oktatás a középiskolákban. Aktívabb és hatékonyabb a tanulás, ha személyesen veszünk részt a tan­órákon, egyes tantárgyaknál komoly elmaradást tapasztaltam – tette hozzá Mihala Zalán, gimnazista.

A borítóképen: Miklóssy Ferenc (balról), a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke; Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke és Dánielffy Zsolt, a Csokonai Nemzeti Színház színművésze

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában