máshogy kell majd felvételizni

2021.01.20. 13:22

Magas szintű szakképzést kínál a DSZC

A veszélyhelyzetre való tekintettel idén változnak a felvételi szabályai.

Fotó: Matey István

A nyolcadik osztályos diákoknak hamarosan dönteniük kell arról, hol folytatják tanulmányaikat. A jelentkezési és felvételi folyamatról, valamint a 2021-es évre vonatkozó tervekről tartott sajtótájékoztatót szerda délelőtt a Debreceni Szakképzési Centrum.

– Az elmúlt időszakban igyekeztünk több fórumon és nyílt napon is tájékoztatni az érintetteket a lehetőségekről, a szakképzési rendszer változásáról, az új iskolatípusokról és a szakmai oktatás előnyeiről – fogalmazott Hámori Éva Judit főigazgató.

Fotó: Matey István

– Akik szakmát szeretnének tanulni, azok először csak ágazatot választanak, a szakmaválasztás az ötéves, érettségi adó technikumokban két, a hároméves szakképző iskolákban egy év után történik – tette hozzá. A Debreceni Szakképzési Centrum 11 intézménye összesen 17 ágazatban 63 alapszakmát kínál az érdeklődő diákoknak. – Akik most felsőfokú tanulmányokban gondolkodnak, jelentős előnyt jelent a szakképzésben megszerzett, emelt szintű érettségivel egyenértékű technikusi vizsga. Ezáltal teljesítik a felvételi egyik bemeneti feltételét, és többletpontokkal jelentkezhetnek szakirányú felsőoktatásra – mondta a szakember. Az 8. osztályos tanulók még nem minden esetben állnak készen a pályaválasztásra. Számukra nyújt segítséget az „orientációs osztály”, ahol az oktatás gyakorlatias, projektszemléletben történik.

Január 23-án 10 órakor kezdődik a központi írásbeli felvételi, ahol a veszélyhelyzetre való tekintettel idén változtak a szabályok. A szülők és a kísérők az iskola területére nem léphetnek be, a termekben legfeljebb 10 diák tartózkodhat, valamint tartani kell a másfél méteres távolságot is.

A megszokott szabályoktól eltérően az írásbeli vizsga letételére két pótnapot jelöltek ki.

– Január 28-án vizsgázhatnak azok, akik az előzőn alapos ok miatt nem tudtak részt venni. Február 5-én pedig azok, akik igazoltan COVID-19 fertőzésben szenvedtek, illetve házi karanténban voltak – tájékoztatott Hámori Éva Judit.

Akár 289 ezres támogatás

A 8. évfolyam leendő szakképzésben tanuló diákjait a tanulmányi lehetőségek mellett átfogó tanulói juttatási rendszer fogadja a szakképzésben. – Technikumban tanuló diákok havonta 8 ezer forint, a szakképző iskolában pedig a havonta 16 ezer forintot kapnak ösztöndíjként – mondta Tirpák Zsolt, kancellár.

Fotó: Matey István

Hozzátette, az ösztöndíj mértéke a jelenleg hatályos minimálbérhez van kötve, így annak változása az ösztöndíjat is befolyásolja. A juttatásoknál fontos szempont a tanulmányi eredmény és az igazolatlan hiányzás is.

Érdemes a vizsgára is felkészülni, ugyanis a tanulmányok után a vizsgaeredményektől függően a végzett szakemberek akár 289 ezer forintos pályakezdési támogatást is kaphatnak.

A Debreceni Szakképzési Centrum számos tervvel készült az idei évre. – 2021-ben a karriertámogatást és a magasabb szintű szakképzést szeretnénk célnak kitűzni. A karriertámogatás több mint a beiskolázási program, a szakképzés színvonalának erősítése pedig jogos elvárás azoktól a szülőktől és gyerekektől, akik szakképzésben gondolkodnak – fejtette ki a kancellár. Hozzátette, szeretnének előrelépni az infrastrukturális fejlesztésekben, oktatói képzésekben és a vállalatokkal, egyetemmel való együttműködésben is.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában