Oktatás

2021.01.19. 17:03

Közeleg az általános iskolai jelentkezés határideje – videókkal

Péntekig adhatják postára a jelentkezési lapokat az általános iskolába készülő gyermekek szülei.

Fotó: unideb.hu

A 2021/2022–es tanévben közel 170 kisdiák kezdheti meg tanulmányait a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Arany János téri és Kossuth utcai feladatellátási helyén – tudatta az unideb.hu oldal.

A Debreceni Egyetem (DE) általános iskolái olyan gyermekközpontú oktatási intézmények, amelyek a szilárd alapok mellett biztosítják tanulóik számára a képességeiknek megfelelő továbbhaladást, a jövőjükhöz elengedhetetlen nyelvtudás, valamint informatikai ismeretek és készségek megszerzését. Az Arany János téri és Kossuth utcai feladatellátóhelyen a tehetséggondozás egyénre szabott. Ennek köszönhető, hogy kimagasló az iskolák beiskolázási mutatója, a diákok az átlagot meghaladó eredményeket érnek el az országos kompetenciaméréseken, továbbá sikeresen szerepelnek a tanulmányi versenyeken.

– Az intézmény sokszínű képzésének köszönhetően az első osztályban az orientált nevelést kereső szülők és a hagyományos oktatási formát támogatók is megtalálják gyermeküknek a legmegfelelőbb osztályt. A DE Arany János téri feladatellátási helyén több mint hatszáz diák tanul, évfolyamonként három osztályban. A tanulói csoportok profiljának meghatározása több évtizedes szakmai tapasztalaton alapul. Az első évesek szülei matematika, német nyelv, valamint kommunikáció és kreativitás orientációjú osztályok közül választhatnak – sorolta Denichné Hajdu Tímea, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája általános intézményvezető-helyettese.

A DE a Kossuth utcai feladatellátási helyen az első évfolyamban ugyancsak három osztályt indít. Az alsó tagozatban valamennyi tanulócsoport azonos képzési formában dolgozik. Ötödik osztálytól van mód a specializációra.

– A „Kiskossuth” a hagyományos értékrendeket képviseli, a DE intézménye lévén azonban mindig a legmodernebb technikával oktatja a diákjait. Az egyetem köznevelési intézményeiben a tanárok munkájában közreműködnek, színesítik az oktatást a DE pedagógushallgatói. Hagyományosan az idegen nyelv- és a matematikaoktatás területén erős az iskolánk, ahol kiemelten fontos, hogy a tehetséggondozás mellett közösségi élményeket nyújtsuk tanulóinknak – hangsúlyozta az intézményvezető-helyettes.

A szülők számára vonzó az iskolaválasztáskor, hogy szigorú pontrendszer alapján, a belső továbbhaladási szabályzat szerint, akár felvételi nélkül is bejuthatnak a gyerekek az egyetem gimnáziumába. Ez a rendszer évek óta nagy sikerrel működik.

– Az általános iskola első osztályának egyik legfontosabb feladata, hogy megszerettesse a gyerekekkel a tanulást. A szülők nagyban segíthetik az iskolai beilleszkedést azzal, hogy kiszámítható napi programhoz szoktatják gyermekeiket, és erősítik az alapvető szociális szabályok betartásának fontosságát. Így könnyebb lesz a kisiskolásoknak az iskolai rendszer elfogadása – hangsúlyozta Denichné Hajdu Tímea, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája általános intézményvezető-helyettese.

A nyílt napokat a járványhelyzet miatt az online térben szervezték meg idén a Debreceni Egyetem általános iskolái. Az intézmények honlapján virtuális sétát tehetnek az érdeklődők, valamint rövid kisfilmek segítségével bepillantást nyerhetnek az órákon folyó munkába, az iskolai életbe.

A január 22-ig benyújtott jelentkezéseket február 8-ig bírálják el, az eredményről postai úton értesítik a szülőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában