elindult a közbeszerzés

2021.01.20. 17:48

Kiszélesítik a Bethlen utcát és az Egyetem sugárutat

Alaposan átalakulhat az érintett terület és annak közlekedése is, ha elkészül a 2x2 sávosításuk, aminek elvégzésére közbeszerzési eljárást indított a debreceni önkormányzat.

A felhívás a január 20-ai Közbeszerzési Értesítőben jelent meg, s aszerint a Bethlen Gábor utca, a Honvéd utca, az Egyetem sugárút, a Nagy Lajos király tér, a Komlóssy utca és a Füredi út is érintett a tervezett beruházásban.

A részletes leírás alapján a Bethlen utca és az Egyetem sugárút 2x2 sávosítása útépítést jelent 1812 méter hosszban. Annak kezdőszelvénye a Hunyadi utca – Bethlen utca csomópont az Egyetem sugárút irányába, végszelvénye az Egyetem sugárút – Komlóssy utca csomópont, valamint további 75 méter. A Bethlen utca keleti oldalán a meglévő kiemelt szegélyek bontásával irányba való szélesítés történik. A jelenlegi leállósáv megszűnik, helyette haladó sáv jön létre. A nyugati oldalon mintegy 2,8 méter széles új pályaszerkezet épül a Honvéd utcáig.

Az útcsatlakozásoknál jelzőlámpás forgalomirányítást alakítanak ki.

A meglévő víznyelőaknákat és a hozzájuk tartozó bekötővezetékeket elbontják, helyükre bűzzáras víznyelőakna és új bekötővezeték épül. Az Abigél utcától a Füredi útig északi irányba egy forgalmi sáv, déli irányba két haladósáv és egy leálló sáv létesül úgy, hogy nyugati irányban a burkolatot 50-60 centiméterrel szélesítik.

A Füredi út és a Nagy Lajos király tér között északi irányban egy haladó és egy leállósáv, déli irányba két haladó és egy leállósáv jön létre úgy, hogy a nyugati oldalon burkolatszélesítés történik. A Nagy Lajos király tértől az Egyetem térig északi és déli irányban is két-két sávot alakítanak ki, valamint egy leálló sávot a keleti oldalon.

Bethlen utca 2x2 sávosítása kapcsán átalakítanak vagy újonnan építenek több jelzőlámpás csomópontot:

 • A Bethlen utca – Mester utca csomópontját átépítik, a meglévő lámpákat bontják és visszaszerelik.
 • A Bethlen utca – Thaly Kálmán utcánál új jelzőlámpás csomópont készül, összesen 14 új jelzőfejjel.
 • A Bethlen utca – Egyetem sugárút – Honvéd utca csomópontot korszerűsítik, összesen 21 új jelzőfejjel felszerelve.
 • Az Egyetem sugárút – Ibolya utca találkozásánál új jelzőlámpás csomópont épül, összesen 17 új jelzőfejjel.
 • A 33. számú főút – Füredi út – Egyetem sugárút csomópontban a meglévő jelzőlámpa programokat módosítják, összehangolják az átalakított rendszerrel.
 • Az Egyetem sugárút forgalomtechnikai beavatkozása kapcsán szintén átalakítanak és újonnan építenek jelzőlámpás csomópontokat. Így az Egyetem sugárút – Ibolya utca meglévő lámpáit bontják és visszaszerelik.
 • A 33. számú főút – Füredi út – Egyetem sugárút lámpáit áthelyezik, újat is telepítenek.
 • Az átalakításra kerülő, valamint az újonnan épülő jelzőlámpás csomópontok minden esetben a meglévő jelzőlámpás forgalmi rendhez kell igazítani, továbbá a kivitelezési munkákat a forgalom fenntartása mellett kell végezni – áll a felhívásban.

  Öt csomópontban térfigyelő kamerákat is kihelyeznek: a Hunyadi utca – Mester utca – Bethlen utca; a Bethlen utca – Honvéd utca; az Egyetem sugárút – Füredi út; a Nagy Lajos király tér – Egyetem téri körforgalom találkozásánál.

  Az útrekonstrukcióval érintett területen 50 darab hulladéktárolót, valamint 50 támlás padot is kihelyeznek.

  Az ajánlatokat február 5-ig várja az önkormányzat.

  HBN

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában