egyre népszerűbb termékek

2021.01.29. 10:59

Ismét jó évet zárt a nyíracsádi savanyító

Az üvegbe, hordóba zárt, fagyasztóban telelő zöldség- és gyümölcsfélék biztosan nem tartanak ki az újig.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A nyírségi településen élők körében is egyre népszerűbbek az évek óta működő savanyító üzem termékei. Az ott dolgozó asszonyoknak kora tavasztól szinte az év végéig munkát ad a Start munkaprogramban szabadföldön, fóliában megtermelt zöldség- és gyümölcsfélék feldolgozása. A téli hónapokban elsősorban értékesítéssel foglalkoznak, továbbá tisztítják, fertőtlenítik az üzem területét és a gépeket. Az sem ritka azonban, hogy a fagyasztóban lévő gyümölcsöket dolgozzák fel a holt szezonban.

A cékla és a szeder volt a sztár

– Nagy segítség számunkra a fagyasztó kamra, ahol azt a nyersanyagot is tudjuk tárolni, amit a nyáron a bőséges termés miatt nem tudtunk feldolgozni. Ez elsősorban a gyümölcsfélékre és a szederre vonatkozik. Helyet kaptak a fagyasztóban még az óvodának szánt tökfélék és a konyhakész állapotban lefagyasztott leves- és főzelék zöldségek – összegezte Verdes Anikó, a savanyító üzem munkatársa, aki a savanyú káposztának már csak töredékét, és az üres hordókat tudta megmutatni, pedig közel öt mázsa káposztát, több mázsányi különböző savanyúságot dolgoztak fel, de egészen biztos, hogy így sem tart ki az újig. A raktárban is már csak néhány üveg várja a vásárlóját. A kisebb üvegek a lakosság körében népszerűbbek, a nagyobbak az óvodába kerülnek. Anikó azt is elmondta, hogy a szezon sztárja a cékla, valamint a szederdzsem volt, amiből szintén több mázsát dolgoztak fel, mégis nagyon hamar sikerült értékesíteni szinte valamennyit.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában