Tisztújítás

2021.01.05. 11:45

Hitükből fakadóan szolgálnak az újonnan választott esperesek

A Debreceni Református Egyházmegyében Hadházi Tamás, míg a Hajdúvidékiben Őz Lajos lett az esperes.

Fotó: Debreceni Református Egyházmegye-archív

Az 1881-es alkotmányozó zsinaton elfogadott elvek alapján történt a múlt év végén megtartott esperesválasztás. A reformatus.hu oldalon olvasottak szerint a gyülekezeteket igazgató presbitériumok választják meg hatévente az egyházmegyéjük és egyházkerületük vezető tisztségviselőit, valamint az egyházmegyéjüket képviselő zsinati tagokat és póttagokat. Az esperes és az egyházmegyei gondnok együtt képviselik az egyházmegyét, látogatják a hozzájuk tartozó gyülekezeteket, vezetik az egyházmegyei testületek tanácskozásait, felügyelik a többi megválasztott tisztségviselő munkáját, végrehajtják a magasabb szintű egyházi hatóságok határozatait és sáfárkodnak az egyházmegye anyagi javaival. Az esperesnek további feladatai is vannak, például intézkedik a lelkészek választása és helyettesítése ügyében, pásztorolja a lelkészcsaládokat.

Új gyülekezetet is

Hadházi Tamás, a Debreceni Református Egyházmegye esperese a tiszabecsi gyülekezetben kezdte lelkipásztori szolgálatát, majd 2008 februárjában került Létavértesre, a Nagylétai Egyházközségbe. Gyülekezetében a presbitériummal összefogva, jelentős építkezések, felújítások történtek.

– Vad Zsigmond esperes nyugdíjba vonulása után többektől kaptam felkérést a tiszt betöltésére. Úgy érzem, hogy mindazt, amit esperes úr az elmúlt 12 évben elkezdett, folytatni tudom, szem előtt tartva az ige szavait:

„Arra törekedjünk tehát, ami a békességet és az épülést szolgálja.” (Róma 14: 19.)

Az építés csak akkor lesz áldott, ha egyetértésben, közös akaraton nyugszik és a békességet is szolgálja – válaszolta kérdésünkre Hadházi Tamás, majd a terveivel folytatta: – A Debreceni Egyházmegye sajátos adottsága, hogy éppen úgy magába foglalja a megyeszékhelyet, mint az egészen kicsi falusi gyülekezeteket. Megtalálhatók sokrétű szolgálattal, feladattal, intézménnyel rendelkező nagy gyülekezetek és apró, nehéz helyzetben lévő egyházközségek is. A kis gyülekezetek megmaradásának segítése, ugyanakkor Debrecenben, ahol szükséges, új gyülekezetek alapítása is céljaim között szerepel. Meg kell látni az adott gyülekezetek szükségeit, belelátva azok életébe. Szükségesnek látom a lelkipásztorok és a gyülekezetek szorosabb kapcsolatát, hogy egymás hite által is erősödhessünk.

Hadházi Tamás elmodta azt is, hogy a gyülekezeti szolgálatok és az intézményi teendők mellett mindenképpen több feladata lesz. A gyülekezeti feladatokban legfontosabb támasza a felesége, aki a hitoktatásban, a gyermekek, felnőttek és az idősek közötti szolgálatban is munkatársa. Gyülekezeti munkájában számíthat az áldozatkész Presbitérium segítségére. Az intézményi munkatársai is pontos, precíz segítői.

Őz Lajos, Hajdúvidéki Református Egyházmegye esperese | Debreceni Református Egyházmegye-archív

Tudatos vállalással

A Hajdúvidéki Református Egyházmegye esperesévé Őz Lajost választották, aki különböző feladatköröket betöltve 18 éve van jelen az egyházmegyét szolgáló közösségben. Volt egyházmegyei tanácsos, számvevő, főszámvevő, végül pedig lelkészi főjegyzőként segítette az egyházmegye munkáját. Ugyancsak hosszú ideje tagja a Tiszántúli Református Egyházkerület Gazdasági Bizottságának. Mellette a Református Diakóniai Intézmények Egyesületének alapító és elnökségi tagjaként és egyházmegyei intézményes diakóniai előadóként a diakóniai intézmények szakmai munkáját is segítette. Az egyházkerület diakóniai bizottságának, továbbá az elmúlt három évben a zsinatnak is tagja volt.

– Jelölésemkor leginkább abból a tényből merítettem erőt, hogy lelkésztársaim kerestek meg és kértek fel, hogy vállaljam az esperesi szolgálatra a jelölést. Óriási bizalmat jelent olyan összetartó közösséget szolgálni, ahol érezhetem a szolgatársak támogatását. Esperesként az elmúlt évtizedek kitaposott útján megújulva haladok tovább úgy, hogy a reánk váró kihívásoknak is közös szolgálattal tudjunk megfelelni, erősítve az egyházmegyénket. Az életem is változik az esperesi szolgálattal, természetesen számolok a feladatok megnövekedésével, ami rugalmasságot kíván, de mindezt tudatos vállalással végzem – válaszolta kérdéseinkre Őz Lajos, aki hangsúlyozta, nagy mértékben számít az egyházmegye kebelén belül szolgáló lelkésztársak segítségére; hiszi, hogy mindannyian saját, Istentől kapott képességeik birtokában együtt érhetnek el eredményeket és épülést.

Kovács Zsolt

Borítókép: Hadházi Tamás, a Debreceni Református Egyházmegye esperese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában