sok állat született

2021.01.23. 11:35

Hatalmas a szaporulat, így télen sem pihenhetnek a hortobágyi pásztorok

Idén 850-900 borjút várnak, ezeknek eddig kétharmada született meg.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Jól tudjuk – hiszen Petőfi Sándor is megírta már–: télen puszta csak igazán a puszta. Annál nagyobb élet van azonban a karámokban és a hodályokban, hiszen a téli hónapokban több száz borjú és bárány jön a világra a Hortobágyi Nonprofit Kft. telephelyein. Mintegy hatvan pásztor – beleértve csikósokat, juhászokat és gulyásokat – gondoskodik az állatokról télen is. A csaknem harminc hortobágyi gulyás munkáját három szám­adó irányítja, köztük Máté Csaba, az országos gulyásversenyek többszörös győztese.

„Decemberben bejöttek a gulyák a téli szálláshelyekre, 6-án a tehenek már elkezdték az ellést. Ellés közben a magyar szürke szarvasmarhának nem kell segítség, inkább csak az odafigyelés és a kötelező állategészségügyi előírások betartása szükséges”

– osztotta meg a Naplóval a számadó a karám előtt, ahol tehenek és borjúk múlatták nyugalomban az időt a mínuszokban is. Máté Csaba elmondta, ellés közben a teheneket nem ajánlatos zavarni, csak távolabbról figyelik őket. – Az anyák nagyon ragaszkodnak a borjakhoz, szinte már szerelmesek beléjük, ezért védelmezik őket – mondta. Ennek a féltésnek ékes példája volt az, amikor egy borjút a kedvünkért kihoztak a karámból. A fakerítésnél azonnal megjelent négy tehén, s árgus szemekkel figyelték, mit csinálunk a kicsivel. Mikor a háromnapos kicsi már újra köztük járt, az aggodalom is tovaszállt.

Magyarország legnagyobb magyar szürke szarvasmarha-állományával rendelkezik a Hortobágyi Nonprofit Kft., melynek különböző állattartó telepein teleltetik a teheneket, itt születnek a borjak is.

„Most 850-900 borjút várunk, ezeknek eddig kétharmada született meg. A kollégáim szaktudását bizonyítja, hogy elhullás alig volt. Amelyik borjú egészségesen megszületett, az itt áll előttünk”

– mutatott Medgyesi Gergely Árpád ügyvezető az előttünk lévő karámra. Évente 1100 anyával dolgoznak, minden évben a tehenek 10 százalékát cserélik fiatal üszőkre. A csípős, téli időben a még csak háromnapos borjak is gondtalanul jártak fel-alá. – Ha például plusz öt fokban születik egy borjú, az sokkal hamarabb tud a köldökcsonkján keresztül fertőzést összeszedni. Ezzel szemben ha fagyott, havas szalmára esik, a fertőzésveszély nullára csökken. Az anya nagyon gyorsan felnyalja a kicsinyét, ellés után egy-két óra elteltével már ott rohangál az anya körül, és issza a jó meleg, zsíros anyatejet – tudatta Medgyesi Gergely Árpád.

Fotó: Molnár Péter

Mint mondta, a takarmányozásra is nagy figyelmet fordítanak, hiszen így lesz szép a gulya a tavaszi kihajtásra. – Akkor örülök, ha a tavaszi kihajtáskor az állomány egy jelentős része már nyári szőrben van.

„Az a tehén, amelyik szerelmes a borjába, az mindenét odaadja a tején keresztül a kicsinyének. Ha nincs jól takarmányozva, a szőrváltás lesz az utolsó dolog, amivel foglalkozni fog. Az állomány április környékén megy ki a legelőre, de már a karámokban is szálazgatnak a takarmányból az anyatej mellé.”

Régre nyúltak vissza

A Hortobágyon a magyar szürke szarvasmarha B, C, M, T és V vonalát tartják fent, idén is visszanyúltak régebben élt bikák szaporítóanyagához. Egy bikának sokkal nagyobb ráhatása van az állományra, hiszen több száz utódja is születhet, míg egy szürke szarvasmarhatehén az életében átlagosan tíz borjúnak ad életet. – Azt reméljük, hogy a vonalon belüli genetikai távolságot és az egyes vonalak közötti távolságot is tudjuk így növelni. Ez nem csak Hortobágy tenyésztését szolgálja, hiszen a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete több száz bikát neveltet velünk. A ’60-as évek végétől egészen a ’80-as évek közepéig találtunk szaporítóanyagot, a Nébihnél tárolták ezeket. Törekedtünk arra, hogy a legszebb üszők kapják meg ezeket a spermákat – mondta Medgyesi Gergely Árpád.

Fotó: Molnár Péter

Néhány kilométerre a szarvasmarhatelepektől találhatók a racka juhok és merinók téli szálláshelyei is. A Hídi kutricán 300 merinó és 310 racka anyajuhot tartanak, az ő életüket Tóth József számadó juhász, a Hortobágy egyik örökös pásztora irányítja.

A számadó kíséretében a hodályba belépve hatalmas hangzavar fogadott bennünket, juhok és bárányok bégetése között próbáltunk minél többet megtudni az idei szaporulatról. – Január elsején kezdték meg az ellést, ami február végéig fog tartani. Az ellés 70 százalékánál tartunk, egészséges bárányok születnek. Az anyjuknak van tej, az elhullás pedig minimális, eddig 420 darab bárány született – mondta Tóth József, aki 14 éves kora óta juhász, s most már a 67. életévét is betöltötte.

A jerkék kíváncsian sorakoztak előttünk, néhányan mozdulatlanul nézték, miért állunk az ajtóban, és vizslatjuk őket. A racka bárányok igen elevennek bizonyultak, sokan közülük szaladgáltak a népes nyáj között, de volt olyan fekete bárány is, amelyik egy szénakazal tetején találta meg a neki legmegfelelőbb helyet.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában