biztonságosabban, könnyebben

2021.01.29. 08:29

Ebben az évben elkészülhet a Vámospércset Nyírábránnyal összekötő kerékpárút

Intenzív kerékpárút-fejlesztés zajlik szerte az országban.

20200808 Sarud fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Kerékpározás a Tisza-tó melletti gáton.

Fotó: MW-archív

Már a korábbiakban átadott 42 kilométernyi kerékpáros létesítmény is bizonyítja, hogy eddig nem látott ütemű munkálatok indultak el hazánkban. 2020-ban tovább folytatódott a munka, összesen 58 kilométernyi kerékpárutat adtak át, amelyből 19,4 kilométer teljesen új. Országszerte több mint 69,5 kilométeren folyik jelenleg is az építés, és mintegy 668 kilométernyi szakasz fejlesztésének előkészítése zajlik a háttérben. A bicikliút-építésből nem marad ki Hajdú-Bihar és a Tisza-tó térsége sem – tájékoztatott a beruházó, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Körbe a Tisza-tavat

Tavaly nyáron vehették birtokba a kerékpárosok a Debrecen és Nagyvárad közötti kerékpárút egy jelentős szakaszát. A 8,3 kilométeres Tépe és Berettyóújfalu között kiépített kerékpárúton korszerű körülmények között tekerhetnek a turisták és a környéken élők. Ugyancsak a Debrecen-Nagyvárad kerékpárút része a Sáránd mellett használatba vett szakasz is.

A Debrecen-Nyírábrány között futó 48-as főút 11,5 tonnás burkolatmegerősítésével párhuzamosan 2021-ben a főúthoz kerékpárúton kapcsolódva kötik össze Vámospércset és Nyírábrányt, illetve a határt 3,7 kilométernyi gyalogos és kerékpárúttal, így a közlekedés ebben a térségben is biztonságosabb lesz majd.

A múlt év leglátványosabb fejlesztés közel nettó 3,3 milliárd forintból valósult meg Tiszafüred és Poroszló között. A tavaly júniusban elkészült új szakasznak köszönhetően biztonságosan, a közúti forgalomtól elzárva lehet körbe tekerni a Tisza-tavat. A szakaszon épült meg az ország egyik legszebb kerékpáros hídja, amelynek tervezése során nagy hangsúlyt fektetettek arra, hogy a műtárgy szerkezete illeszkedjen az egymás mellé épített vasúti és közúti hídhoz, illetve minél jobban összhangban legyen az épített és a természetes környezettel is.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában