Az autósok és lakók örömére

2021.01.15. 16:26

Dinamikusabb lesz a közlekedés a Böszörményi úton

Áthangolják a lámpákat, megszűnik a balra kanyarodás a Böszörményi út és a Lóverseny utca kereszteződésénél.

20201026 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Böszörményi út, a városból kivezető szakasza, amelynek az újonnan aszfaltozott része - olvasói jelzés szerint - már feslik fel, kátyúsodik.

Fotó: Napló-archív

Változik a Böszörményi út és a Lóverseny utca csomópontjának forgalmi rendje január 16-án, szombaton: megszűnik a balra kanyarodási lehetőség Debrecen-Józsa irányából érkező gépjárművek számára – tájékoztatta portálunkat a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A Böszörményi út – Lóverseny utca kereszteződésében a reggeli órákban a Józsa felől érkező, balra kanyarodó sávban gyakran alakult ki torlódás, amely a nyulasi városrészben élők reggeleit is megnehezítette. Ezért Debrecen városa megterveztette a városrész forgalmirend-felülvizsgálatát és a jelzőlámpák programjának módosítását.

Az új forgalmirend-változás miatt a Józsáról érkezők dinamikusabban tudnak majd beérkezni a Böszörményi úton. A Doberdó utca és a Vezér utca, valamint a Böszörményi út és a Békessy Béla utca kereszteződésben is áthangolják a lámpákat, hosszabb zöld jelzést biztosítva a balra kanyarodóknak. Ehhez hangolják továbbá a Dóczy és a Békessy, valamint Mikszáth utcák kereszteződéseinek lámpáit is, hogy ott is megszűnjön a torlódás.

Majer Tamás, a terület önkormányzati képviselője közölte: a Nyulas városrészben lakók többször jelezték, hogy a Józsa felől érkező autósok a Lóverseny utcán keresztül próbálnak kijutni a Doberdó utcára. A kereszteződésből való balra kanyarodás eddig sem volt szabályos, hiszen tábla jelezte, hogy csak célforgalom használhatja az utcát. Ez a helyzet nagyon zavarta az itt élőket, s szinte pattanásig feszült a hangulat, mert a Kartács utcán nagyon feltorlódott a sor. Nem tudtak a reggeli és a délutáni órákban kikanyarodni onnan.

Balázs Ákos alpolgármester kiemelte, a forgalom átszervezésével és a jelzőlámpák áthangolásával szeretnék elérni, hogy a Józsa felől érkezők számára kevesebb torlódás alakuljon ki, könnyebb legyen a Böszörményi útról a Doberdó utcára történő kikanyarodás. Itt és a Békessy Béla utcánál meghosszabbították a balra kanyarodók számára az úgynevezett „zöldidőt”. Ezzel az a cél, hogy a forgalom dinamikusabban haladjon, és a Lóverseny utcában lakók életét is kényelmesebé, biztonságosabbá tegyék. Ez egy rövid távú megoldás. – Azt kértük az állami közútkezelő munkatársaitól, hogy középtávon vizsgálják felül egy zöldhullám kialakításának lehetőségét a Józsa felől érkező forgalom számára az autópálya-felhajtótól egészen a Füredi útig, és ha lehetséges a módosítás, még ebben az évben hajtsák végre. A hosszabb távú megoldás szerepel a Debrecen 2030 programban: a Metró áruháztól a Domokos Márton utca folytatása a 354-es elkerülő útig, a 35-ös főút 2x2 sávosítása, és az M35-ös autópálya józsai kikötése. Így tudjuk hosszú távon a Böszörményi út leterheltségét csökkenteni, eloszlatni, s biztonságos közlekedési feltételeket tudjunk nyújtani a Józsa felől érkezők számára – mondta.

A Civil Fórum is felkarolta ezt a kezdeményezést

A közlekedésszervezési változtatásra reagált a Civil Fórum Debrecen Egyesület a Naplóhoz eljuttatott közleményében. „2019 januárjában érkezett lakossági megkeresés a Józsa felől érkező autók a Böszörményi útról a Lóverseny utcára történő balra kanyarodása ügyében. Bár a behajtást tábla tiltja, mégis minden reggel számtalan autó rövidíti le az utat a város irányába. Az itt élő emberek korábbi beadványai, aláírásgyűjtő akciói sajnos nem jártak sikerrel. A 2019. évi önkormányzati választási kampány időszakában a Civil Fórum Debrecen Egyesület sajtótájékoztatót tartott a helyszínen, és a választást követően képviselőink eljártak az ügyben a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél és az önkormányzatnál. Örömmel látjuk, hogy az ügy végre megoldódni látszik. A Nyulason élők visszakapják a csendes, nyugodt lakókörnyezetüket. A megnövekedett gépjárműforgalom miatt a Nagyerdőre nehezedő környezeti és zajterhelés mérséklődik. A Dr. Kettesy Aladár Általános Iskolánál a mindennapos balesetveszély, amelynek a gyengén látó gyerekek naponta ki vannak téve, ezzel remélhetőleg megszűnik” – áll a közleményben. A Civil Fórum Debrecen Egyesület sorait ezzel zárja: „Méltányoljuk Balázs Ákos alpolgármester úr közbenjárását és munkáját, illetve azt, hogy nem politikai, hanem városi ügyként kezelte a Civil Fórum Debrecen Egyesület által felkarolt lakossági kezdeményezést.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában