hogy működik a babakötvény?

2021.01.24. 07:30

A gyerekek jövője a cél: kis lépésekkel a nagy tervek felé

A sok kicsi sokra megy elvén kisebb vagyont is összegyűjthetünk gyermekeinknek, mire felnőnek.

Fotó: Matey István

Minden szülő igyekszik biztonságot teremteni a gyermekének, sokan azonban nem gondolnak arra, hogy a 18. betöltött életévvel olyan élethelyzetek adódhatnak, melyekhez kevés lesz a könyvespolcon elhelyezett porcelán malacperselyben gyűjtögetett pénz.

A jövő mindig bizonytalan – szokás mondani, ez az aranyigazság pedig kétszer is igaz akkor, ha előgondoskodás nélkül, üres zsebbel indul útjára a legfiatalabb családtag. Több mint tízezer hajdú-bihari családfőhöz hasonlóan Kenéz László debreceni mentős szakápoló is hasonlóan gondolkodik, ezért kisfiának, a tizenegy éves Boldizsárnak 2014-ben számlát nyitott a Magyar Államkincstár által kiadott Babakötvény gyarapítására. A Napló utánajárt, milyen lehetőségei vannak azoknak a családoknak, amelyek ha csak kis összegben is, de szeretnének hónapról hónapra vagy akár évről évre félretenni, hogy a nagykorúság kapujához érve Boldizsárhoz hasonlóan ne kelljen lemondaniuk a továbbtanulásról vagy saját vállalkozás elindításáról.

 

Boldizsár édesapja kérdésünkre elmondta, miért döntött a Babakötvény mellett évekkel ezelőtt. Lászlót először a magas kamat és az ingyenes számla győzte meg, de emlékezteti az egykor népszerű ifjúsági takarékbetétre is, ami szintén megkönnyítette döntését. A debreceni édesapát hivatása a mentőszolgálathoz köti, de magánemberként is igyekszik felelősségteljes döntéseket hozni.

„Fontosnak tartom, hogy a gyerekek ne hitellel a vállukon kezdjék meg a felnőtt életüket, emellett az is lényeges, hogy példát mutassunk a megtakarítással: ha csak néhány ezer forintot is, de valamennyit ki kell tudnunk gazdálkodni minden hónapban vagy évente egy nagyobb összegben”

– magyarázta Kenéz László.

Több százezer gyermeksors

Az állam 2006 óta biztosít minden újszülött számára egyszeri, 42 ezer 500 forintos életkezdési támogatást. A pénzt 18 évesen garantáltan felveheti, de az összeg akár növelhető is, ha úgynevezett Start-számlát nyit a szülő, melyet lehetőségeihez mérten kisebb-nagyobb összeggel gyarapíthat. A program sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az államkincstár kérdésünkre kiadott adatai, melyek szerint az előrelátó szülők eddig országosan csaknem 470 ezer, Hajdú-Bihar megyében pedig 11 ezernél is több ilyen típusú államkötvénnyel nyitottak Start-számlát. A Magyar Államkincstár kérdésünkre megerősítette László elképzeléseit. Mint megtudtuk,

a Start-számlán összegyűjtött, állami támogatással gyarapított pénzt a nagykorú gyermekünk bármire elköltheti majd, de úgy is dönthet, hogy tovább növeli megtakarítását.

A szervezet arról is tájékoztatott, hogy nem csak a számlavezetés ingyenes: a megtakarítás és a hozam is mentesül mindennemű adó, járulék és illeték alól.

Jobb későn, mint soha

A Magyar Államkincstár lapunkat arról is tájékoztatta, hogy ameddig gyermekünk kiskorú, bármikor nyithatunk Start-számlát a könnyebb életkezdéséért. Kiemelték: a Start-számla megnyitását a családi pótlékra jogosult szülőnek vagy a gyermek közeli hozzátartozójának célszerű kezdeményezni a kincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain vagy Ügyfélkapun keresztül. A szervezet felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyors és biztonságos ügyintézésre már több lehetőség is kínálkozik, a WebKincstár, a MobilKincstár és TeleKincstár díjmentes szolgáltatásainak segítségével ugyanis kényelmesen, akár otthonról is intézhetjük gyermekünk megtakarítási ügyeit.

A Kenéz család évente egy nagyobb befizetéssel gyarapítja a kisfiú Start-számláját, melyhez a hivatalos tájékoztatás szerint a kamaton kívül tíz százalék, de legfeljebb évi hatezer forint állami támogatás jár. Boldizsár még néhány évig nem is tud majd arról, milyen segítséget kap, amikor hivatalosan is felnőtté válik, szülei ugyanis azt vallják: a gyereknek nem szabad anyagi dolgokkal foglalkoznia.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában