oktatás

2021.01.16. 14:30

A félévi osztályzatok megállapításának nincs akadálya a DSZC intézményeiben

Mint több korlátozó intézkedést, úgy a középiskolákban is meghosszabbították a tantermen kívüli digitális munkarendet.

Az ágazati alapvizsgákat január végén tartják a járványügyi szabályoknak megfelelően

Fotó: illusztráció / MW-archív

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár korábban felhívta a figyelmet arra, hogy sem a pedagógusok, sem a tanulók nincsenek kitiltva az oktatási épületekből. Tehát ahol a félévzárás érdekében szükséges, ott lehetséges a felzárkóztatás, a korrekt számonkérés érdekében az egyes tanulóknak a megszólítása, behívása, kis csoportos foglalkozások tartása – fogalmazott a tárcavezető.

Hámori Éva Judit
Fotó: Napló-archív

Tavaly november 11-től a közismereti és a szakmai elméleti foglalkozásokat, valamint a jelenlétet nem igénylő szakmai gyakorlati oktatást online módon szervezik a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) 11 intézményében is. A centrum főigazgatóját arról kérdeztük, hogyan alakulnak a félévzárások és az ágazati alapvizsgák a digitális munkarend tükrében. – A jelenlétet igénylő gyakorlati oktatás tanműhelyeinkben, illetve duális partnereinknél gazdasági környezetben, kis csoportos foglalkozások formájában valósul meg, a tananyag feldolgozása az egész félévben folyamatos volt. A tanulmányi kötelezettség teljesítéséhez diákjaink minden szükséges segítséget megkaptak. Változatos értékelési formákat alkalmazva történt a számonkérés, így a tanulók elegendő jegyet kaptak, a félévi osztályzatok megállapításának nincs akadálya, a zárást nem befolyásolja a digitális oktatás – mondta el a Naplónak Hámori Éva Judit, a DSZC főigazgatója.

Az ágazati alapvizsgákat január végén tartják a járványügyi szabályoknak megfelelően
Fotó: illusztráció / MW-archív

Van mód korrepetálásra

Arról is beszélt, a távoktatás miatt különböző problémákkal szembe kellett nézniük. Többek között hiányoztak az iskolákban a közösségi programok, elmaradtak a hagyományos iskolai rendezvények. – Vannak olyan tanulók, akik felügyelet és önszorgalom hiányában próbáltak kimaradni az oktatásból, ezáltal lemaradtak társaikhoz képest – tudatta Hámori Éva Judit. Mint mondta, az oktatás zökkenőmentes megvalósítása érdekében törekszenek a változatos oktatási módszerek elterjesztésére. – Ebben a rendkívüli időszakban folyamatosan arra törekszünk, hogy hatékonyan készítsük fel a tanulóinkat az érettségire, ágazati alapvizsgákra, a szakmai vizsgákra – hangsúlyozta a főigazgató. – A tanáraink foglalkozásaikon kívüli korrepetálási lehetőséget ajánlanak a diákoknak, elsősorban online módon, de lehetőséget biztosítanak az egyéni és kis csoportos fejlesztésekre az iskolában személyesen is. Javítási, pótlási lehetőségre is van mód, javítódolgozatok, szorgalmi feladatok lehetőségét biztosítják ebben a rendkívüli időszakban. Azoknak a diákjainknak, akik szakmai vizsgát fognak tenni, jelenléti konzultációs lehetőséget biztosítanak a szakmai vizsgák sikeressége érdekében. Az eszközhiányt pedig laptop kölcsönzésével oldottuk meg – részletezte Hámori Éva Judit.

Maszkban és kesztyűben

Január végén ágazati alapvizsgákat tesznek a tanulók, ezeket hagyományos módon, de a járványügyi szabályok maximális betartása mellett szervezik az intézményekben. Belépéskor kötelező a testhőmérséklet mérése, a maszk és kézfertőtlenítő használata. Írásbeli vizsgán maximum 10 fő lehet a teremben, ajánlott a maszk viselése, kötelező a védőtávolság megtartása, a termet, a bútorzatot fertőtlenítik. A gyakorlati vizsgákat kis csoportban, az eszközök folyamatos fertőtlenítése mellett szervezik, a tanulók maszkban és kesztyűben dolgoznak. – A felnőttek szakmai oktatásában keresztféléves szakmai vizsgák februárban és márciusban lesznek, addig változhat a járványügyi helyzet. Megszervezésük fenntartói iránymutatás alapján történik. A felkészítés folyamatos, a biztonsági előírások betartásával jelenléti formában történik – ismertette Hámori Éva Judit.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában