Hulladékgyűjtési akció

2020.12.10. 08:39

Ötszáz köbméter szemét halmozódott fel a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben

Egy országos projekt részeként a Hortobágyi Nemzeti Park területén is megkezdődött az illegális hulledéklerakók felszámolása.

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Megközelítőleg 500 köbméter szemét halmozódott fel a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén, a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben a természetvédelmi őrök felmérése alapján. A többségében illegálisan elhelyezett hulladékot tervek szerint a Tisztítsuk meg az országot! projekt I. ütemében számolják fel. Ezidáig mintegy 40 folyamkilométer hosszú partszakaszt tisztítottak meg és 12 szennyezett területet takarítottak ki az illetékesek – tudtuk meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közleményéből. A szakemberek tapasztalatai szerint az összegyűjtött 350 köbméter hulladéknak közel fele kerülhet újrahasznosításra, a fennmaradó része jellemzően kommunális hulladék. A Kiskörei Vízerőmű – mint az áradások egyik fő fizikai gátja – a szennyezések jelentős részét feltartóztatja, így a délebbi szakaszokon kisebb mértékű a hulladék felhalmozódása, bár gócpontok ott is kialakultak. A vízerőmű a védekezésben kiemelt szerepet lát el, és jelenleg is zajlik az ott fennakadt több ezer tonna hulladék kitermelése.

A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet sajátos, értékes élőhelyei a folyóparti galériaerdők. Védett státuszuk mellett közösségi jelentőségű élőhelyeknek is minősülnek. Folyóparti elhelyezkedésük miatt jelentős mértékben vannak kitéve a gyakran szennyezéssel járó emberi hatásoknak. Jellemzően a nyaraló- és lakóövezetek környékén alakulhatnak ki az illegális hulladéklerakók, amelyeket ugyan az önkormányzat időnként felszámol, mégis rendszeresen újratermelődnek.

Számottevő a folyópart látogatói által hátrahagyott jelentős mennyiségű szemét, valamint az árvizek hozta, külföldi eredetű hulladék. Utóbbit sok esetben a folyó kifejezetten a galériaerdőkben „pakolja le”. A hulladékszedéssel ezek a jellegzetes, egyedi tájképi értékkel rendelkező természeti területek legalább átmeneti időre mentesülnek a hulladék egy részétől, így a talajszinthez köthető védett fajok, mint a szálkás pajzsika vagy a tallós-nőszőfű tisztább élőhelyen hajthatnak ki. A hulladékszedés fokozza a frekventált kirándulóhelyek értékét is, hiszen az ide látogatók esztétikusabb, tisztább környezetben kapcsolódhatnak ki, pihenhetnek. A mentesített helyszíneken a hulladék újratermelődése ellen a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Természetvédelmi Őrszolgálat fokozott ellenőrzései és szemléletformálás útján igyekszik fellépni.

A nemzeti park igazgatóságok előzetes felmérésük alapján országosan összesen 155 védett természeti területről mintegy 8200 köbméter illegálisan lerakott hulladék összegyűjtését, elszállítását és kezelését tervezik elvégezni az év végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában