Adventi zsongás pandémia idején

2020.12.05. 11:30

Nagy vásárlási kedv és tömeg a debreceni plázákban

A Napló két belvárosi bevásárlóközpontban járt: a fiatalok régi-új gyülekezőhelyein.

MP

Fotó: Molnár Péter

Talán az elmaradt adventi vásár, talán a temérdek felszabadult szabadidő miatt, de bőven a pénteki munkaidőben is telt házzal üzemeltek a belvárosi bevásárlóközpontok Debrecenben. A Napló kora délelőtti körútján a népes vásárlóközönséget javarészt középiskolások tették ki, de akadtak sokan szépkorúak is, akik elsősorban a patikák és a vásárpultok termékei közül válogattak. A napokban az operatív törzs egyértelműen felhívta a figyelmet arra, hogy a plázákba célszerű előre összeállított bevásárlólistával érkezni, hogy elkerüljük a fölösleges lézengést és ezzel a megfertőződés esélyét, erről azonban láthatóan kevesen vettek tudomást a boltról boltra járók. A bevásárlóközpontok népszerűségén az sem ejtett csorbát, hogy a közkedvelt gyorséttermekben a szigorítások miatt nem lehet helyben fogyasztani. Meglepetésünkre azt tapasztaltuk, hogy a plázák vendéglátóegységei helyett a gyülekező fiatalok a wifiszolgáltatás piktogramjával jelzett ülőalkalmatosságokat foglalják el mintegy találkahelyként, ha már az iskola utáni, jól megérdemelt krumpli-hamburger-kóla triumvirátusát nem is fogyaszthatják el közösen.

Debrecenben a Péterfia utcai és a Csapó utcai létesítményben lézengő fiatalok közül többen úgy vélik: nincs igazság, hogy a zsebpénzből beszerzett gyorséttermi menü elfogyasztására vonatkozóan tiltó táblát is elhelyeztek a plázák pihenőhelyein, így a közeli parkokban keresnek helyet falatozni, majd visszatérnek a boltokba, hogy végre személyesen is találkozzanak.

Úton, útfélen

Előkerülnek a mobiltelefonok, a péksütemények, és indulhat a heti történések kibeszélése, pótolván az iskolai nagyszünetet, vagy a tanítási időt követő, hazáig tartó közös sétát. Felmerülhet a kérdés: ha délutánonként a zárt terekben élik közösségi életüket a fiatalok, volt-e értelme bezárni a középiskolákat? Pár perc séta csak az út a két hatalmas épület között, melynek forgalma szintén nem arról tanúskodott, hogy a debreceniek az online vásárlást vagy az otthonok biztonságos falai között töltött időt részesítik előnyben.

A webshopokkal szemben itt kézbe vehető az áru | Fotó: Molnár Péter

Szabadosné Éva nehéz táskákkal lépett ki a Péterfia utcai bevásárlóközpontból. A láthatóan elfáradt nő kérdésünkre elmondta:

„azért nagy a tömeg, mert az emberek tartanak az üzletek bezárásától, így az ünnepek előtt érdemes mindent mihamarabb beszerezni.”

Kurta beszélgetésünknek azzal vetett véget: sietnie kell a közeli élelmiszerboltba, hogy beszerezze az ünnepi asztalra a sütni-főzni való finomságokat is.

Másként gondolkodott az a két fiatal debreceni lány, akik a Csapó utcai sétálóövezet egyik padján pihentek meg a vásárlás után.

„Nagyon szépek a karácsonyi díszek és a háttérzene is az ünnepek közeledtével, semmi különbség a tavalyi és az idei hangulat között”

– állapította meg egyikük. Szabó Zsanett és Ladányi Adrienn elmondta: nem kapkodják el a karácsonyi bevásárlást, az külön program lesz majd néhány nap múlva. Beszéltek arról is, hogy a trenddel ellentétben nem az interneten keresztül fogják beszerezni a fa alá valót, hanem visszatérnek a belvárosi bevásárlóközpontba, ahol megtapinthatják, fel- vagy kipróbálhatják az ajándéknak szánt portékát.

Ladányi Adrienn (balról) és Szabó Zsanett | Fotó: Molnár Péter

Belerázódtunk a szabályokba

A Csapó utcai üzletkomplexumban majdhogynem tétlenül ácsorgott a mozgólépcső előtt a biztonsági őr, akinek feladata néhány héttel ezelőtt még az volt, hogy a vásárlóközönség figyelmét felhívja a szájmaszkok rendeltetésszerű és helyes használatára. Mára szemmel láthatóan mindenki, aki belép az áruházakba, inkább önként takarja el az orrát is, mintsem hangos figyelmeztetésre tegye. A Péterfia utcai létesítményben a déli harangszó idején még alig-alig voltak, de az a kevés vásárló is csak a bank biztonsági őrétől számíthatott retorzióra, mivel a pláza más tereiben nyoma sem volt az ellenőrzésnek.

Fél óra sem telt el, míg munkához látott a forgóajtó, mintegy beterelve a járókelőket az ünnepi fénnyel csalogató épületbe, és a sokasodó tömeg láttán úgy tűnt:

az ünnepvárásnak a világjárvány ellenére is óhatatlanul szerves része a ténfergős-lófrálós kirakatnézegetés.

Kora délutáni körutunkat végül azzal nyugtáztuk, hogy hiába a temérdek webshop, hasztalanok a biztonsági intézkedések, értelmetlen az iskolák bezárása, ha a karácsonyi hangulat velejárója maradt a plázajárás.

Szakál Adrienn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában