Megértéssel forduljunk hozzájuk!

2020.12.06. 13:58

Mentesülhetnek a maszkviselés alól az autizmussal élők

Nem kötelező az autizmusspektrum-zavarral élő személyeknek a maszkhasználat.

Fotó: Kiss Annamarie

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett maszkviselés sokunk életében „zavaró tényező”: kényelmetlen, bepárásodhat tőle a szemüveg, netán bőrirritációt is okozhat. Vannak azonban olyan személyek, akik számára tényleg lehetetlen a védőtextil viselése, ezt vette figyelembe a kormány, mely november 19-i rendelete értelmében mentesíti az autizmusspektrum-zavarral élő személyeket a maszk viselésének kötelezettsége alól.

Igazolást igényelhetnek

Az autista személyek ugyanis a maszkot az állapotukból fakadó nehézségeik miatt nem tudják viselni, vagy annak megszokásához, megtanulásához időre van szükségük. Az autizmus tényének alátámasztásához az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) által kibocsátott, az autista személy nevére szóló kártyát vagy igazolást lehet igényelni, és a diagnózis tényét egyértelműen igazoló dokumentummal tudnak mentesülni a maszkviselés alól. – Az autizmusspektrum-zavar olyan állapot, amely eltérő fejlődéshez vezet. Kifejezésében a spektrum arra utal, hogy nagyon sok, mondhatni személyenként más megjelenési formája van. Nagyon változatosak a tünetek, minden érintettnél egyedi képet mutat, a súlyosan fogyatékos nem beszélő és a mindennapi életben jól illeszkedő Asperger-szindrómásig minden fokozat megjelenhet. Problémát jelent a szófordulatok megértése, a gesztusok, mimikák, írott, íratlan szabályok elfogadása, az azokkal való azonosulás vagy azok betartása – osztotta meg a Naplóval Sipos Zsuzsanna, a debreceni AOSZ Info-Pont munkatársa.

– Szövetségünkhöz számos elkeseredett megkeresés érkezett, mert a maszkot viselni nem tudó autizmusban érintett gyermekek és felnőttek és kísérőik konfliktusba kerültek a létszükségletet jelentő bevásárlás vagy az oda történő utazás, iskolába járás során. A szankciók szigorítását követően ezeket a helyzeteket pénzbeli büntetés is követhette. Számos esetben tapasztalhattunk megértést is, volt, aki méltányosságot gyakorolt – fogalmazott Zsuzsanna, aki kisfia révén személyesen is érintett ezen a területen. – A gyermekem diagnózisához vezető úton a vizsgálatok alkalmával, közösségekben (óvoda, iskola), programokon való részvételeken több családdal ismerkedtünk meg. Hozzávetőlegesen 300 érintettről tudok ebben a korcsoportban a városban. A többi szülővel közösen fogalmazódott meg az igény egy egyesület létrehozására. 2018 márciusában létrejött az Autizmus a Családban Debrecen Egyesület. Majd hamarosan tagszervezete lettünk az AOSZ-nak, a debreceni Info-Pont – mely Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét öleli fel – pedig 2019 szeptembere óta működik.

Sipos Zsuzsanna | Fotó: Kiss Annamarie

Tudja meg, miért kell a maszk!

Sipos Zsuzsannától megtudtuk, hogy az autizmussal élő érti a környezetében történő eseményeket, éppen ezért beszéljünk a maszk viselésének fontosságáról. – Ebben úgy tudunk segíteni, hogy röviden, könnyen érthetően fogalmazunk kulcsszavakat használva: biztonság, védelem a koronavírus-fertőzés megállításában. Szociális történeteket is használhatunk, képkártyákat, folyamatábrákat, melyek a szövetség honlapján megtalálhatók.

„Engedjük, hogy kérdezzen, elmondhassa, megmutathassa félelmeit, fenntartásait. Ezek teljesen normális érzések, valljuk be mi is aggódunk, hisz sokunk élete nagy fordulatot vett a mindennapokban. Miért épp ők ne nyugtalankodnának, szoronganának?”

– Az új dolgok bevezetése gyakran okoz nehézséget, ezt számos szülő tapasztalja autizmussal élő gyermekénél. A szenzoros érzékenység is okozhatja az ellenállást, a maszk anyagának elviselését akadályozhatja a kilélegzett levegő nedvessége a maszkban, a meleg állaga vagy szaga. Már magában az is nehézséget jelent, hogy magán kell viselni olyat, ami eddig nem volt. Tiltakozik, de nem értik meg az ellenállásának miértjét, ezért frusztrált, stresszes lesz, ami akár dühkitörésbe, önbántalmazásba, agresszióba is fordulhat – hangsúlyozta.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy legyünk megértőek, elfogadóak, fogalmazzunk röviden, adjunk több időt számukra a feldolgozásra! Kérdezzük meg a szülőt, aki kíséri az autizmussal élőt, hogy miben segíthetünk, legyünk természetesek!

Vass Kata

Borítókép: Sipos Zsuzsanna autizmussal élő fiával, Dénessel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában