zajlanak a munkálatok

2020.12.11. 14:42

Megújul az ondódi közösségi ház

MP

Fotó: Molnár Péter

Javában dolgoznak a közel száz éves épületen; európai uniós forrásból energetikai fejújítást, majd a város saját költségén festési és belső átalakítási munkákat végeznek – mondta el Papp László polgármester pénteken sajtótájékoztatón a helyszínen.

„Az ondódi közösségi házként használt épület 94 éves, annak idején iskolának készült, és kissé eljárt fölötte az idő. Most nyílt lehetőség rá, hogy a Debrecen 2030 program keretében elindítsuk az átfogó felújítását.“

– 46 millió forint uniós forrásból energetikai fejlesztés zajlik: a külső homlokzat energiatakarékos burkolatot kap, nyílászárócsere, napelemes rendszer telepítése, és a fűtés korszerűsítése is megvalósul – részletezte a polgármester, megjegyezve, hogy most még régi cserépkályhák vannak az épületben, amiket szeretnének megőrizni. – Ezen túl városi forrásból elsősorban a belső kialakítás újulhat meg, a helyi lakosság igényeinek figyelembevételével. Többek között festés, burkolatcsere, néhány fal átmozgatása kerül sorra, ennek még nincs pontos költségkalkulációja. Október 13-án adtuk át a munkaterületet, várhatóan március második felében vehetik majd újra birtokba a házat az ondódiak – tudatta Papp László.

– Ondód egy nagyon régi, Árpád-kori településrésze Debrecennek, mely ma erőteljes változáson megy át. Növekszik a népessége, most mintegy 800 fő, és az itt élők munkája, lakókörnyezet szépítése révén is átalakulóban van az Ondódról kialakított kép; kifejezetten feljövőben lévő városrész. A közösségi ház felújítása is jelzi ezt – mondta Kósa Lajos országgyűlési képviselő.

A következő nagy feladatnak nevezte az idevezető út felújítását:

a Debrecentől a körforgalomig már elkészült, onnantól idáig pedig az előttünk álló két évben kell rendbe hozni, s ez még vonzóbbá teszi majd a településrészt

– fejtette ki a képviselő, aki szerint Ondódot nyugalom, jó levegő és jó helyi közösség jellemzi.

Katona Erzsébet, a településrész önkormányzati képviselője elmondta, Ondódon egy rendkívül összetartó, nagyon egymásra figyelő közösség lakik, ezért is van jelentősége a ház felújításának. – Erre sokat vártunk, de Debrecen gondoskodó város és a külső részekre is jut forrás. Az átalakítással új dimenzióba tud majd lépni ez a tér, ahol a helyi aktív közösség új erőre kaphat – jelentette ki. Hozzátette, hogy a ház sokféle rendezvénynek ad helyet; többek közt nyugdíjas és baba-mama klub működik, illetve a fiataloknak is igyekeznek egész évre kiterjedően programlehetőséget biztosítani.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában