Debrecen Zöld Éke

2020.12.20. 10:11

Megjelent Az erdő álma

A héten megjelent a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület 5. kiadványa.

A fél évtizede létrehozott egyesület szívügye a Nagyerdő szépségének fenntartása, az ott élő állatok és növények védelme, valamint kulturális tevékenységek és turisztikai fejlesztések megvalósítása, ezáltal pedig a Debreceni Nagyerdő országos szintű megismertetése. Az alakuláskor egy természetbarát közösség kiépítése volt a cél – és ez azóta sem változott – írja az egyesület.

A debreceniek számára egyértelmű, hogy ha a városon belül zöldre vágynak, akkor a Nagyerdőt választják úti célnak. Az itt élőknek ez természetes, hiszen ez a város „zöld éke”, nem véletlen tehát, hogy az egyesület által kiadott első könyv címe: Én és a Nagyerdő, Debrecen Zöld Éke. A szófordulatot egyébként az egyik díjazott diák adta a versének, mivel az egyesület megannyi programja között szerepel a természetvédelmi-irodalmi vers,-próza és meseíró pályázat 6-19 éves korcsoportnak, mára már közel hatezer iskola részvételével. A program indulásakor 78 általános- és középiskola volt Debrecenben, az itteni iskolákból akkor 50 írás érkezett, ám az internetnek köszönhetően Székesfehérvárról és Budapestről is futott be alkotás. A sikeren felbuzdulva a következő tanévben országos szinten hirdették meg a pályázatot, minél több gyermeket akartak elérni, és ez sikerült is. Ezt követőleg az Én és az erdő címet viselte a pályázat, melynek felhívását már valamennyi magyarországi általános- és középiskola megkapta. Később az Agrárminisztérium bevonására is sor került, hiszen szükség volt forrásokra és támogatókra is. Mára már Kárpát-medencei szintre nőtt a program, hiszen a harmadik felhívást a határon túli magyar tannyelvű iskolák is megkapták, így Erdélyből, Szlovákiából, a Délvidékről és Ukrajnából is érkeztek és érkeznek pályamunkák.

Évente Pünkösd környéki időpontban tartják az ünnepélyes díjátadót, majd decemberben publikálják a kétszáz oldalas, színes könyvet, amely tartalmazza a díjazott diákok írásait és a felhívás címére utaló szakmai anyagot egyaránt.

Az első két díjátadó helyszíne a Nagyerdei Víztorony volt, a támogatásnak köszönhetően azonban a következőket már Budapesten rendezték. Sajnos, a tavasszal kezdődött koronavírus járvány rányomta a bélyegét a beküldött pályázatok darabszámára is, melyek eddig évről-évre emelkedő tendenciát mutattak, most viszont a gyerekek home office tanulásával kevesebb írás érkezett.

Az egyesület elnöke, Marincsák Ibolya öt éven keresztül végzett kitartó, és odadó munkája jutalmául az idén rangos elismerésben részesült, melyet a Heti Tv is közvetített: a Hét embere díjat vehette át Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában