helyzetjelentés az idősávok után

2020.12.12. 12:52

Hemzsegő tömegek a debreceni boltokban

Nem tartja vissza az emberek a pandémiás helyzet, tumultus van a bevásárlóközpontokban.

MP

Fotó: Molnár Péter

Az eddig érvényben lévő, szépkorúakra vonatkozó idősávok feloldása teljes egészében megbolygatta a cívisváros életét. Az utcákon sétálva, már a kora délelőtti órákban is fiatalok mászkálnak, a patikák előtt kígyózó sorok várakoznak, a drogériák üzletei megteltek, és a piacokat is elárasztották az emberek.

Fotó: Molnár Péter

Lapunk körútra indult szombaton, hogy megkérdezze mind az eladók, mint a vásárlók véleményét az idősávok feloldásával kapcsolatban.

– Mint árus, rendkívül örülök az új intézkedésnek, mert észrevettük, mikor az idősáv érvényben volt, hogy a vásárlások csökkenésével lényegesen megcsappant a forgalmunk – mondta Szentesi János, piaci árus.

Szentesi János | Fotó: Molnár Péter

– A feloldás hatására óriási roham még nem érzékelhető, de lényegesebben több vásárló fordul meg a pultjainknál, köztük számos fiatallal. A következő pár hétben, azt gondolom, határozottan nőni fog a forgalmunk, hiszen közeledik a karácsony, így szükséges, hogy időben beszerezze mindenki a főzéshez kívánt hozzávalókat – folytatta. – Statisztikailag minden évben tumultus észlelhető a piacon az ünnepek előtti időszakban, amit idén erősít a nyolc óra utáni kijárási tilalom is. A korlátozásnak köszönhetően megfontoltabban kell az embereknek boltba indulni, átgondolni, mit szeretnének venni, hiszen ha valami feledésbe merül, este nyolc óra után már nincs lehetőség elugrani az élelmiszerboltba egy-két hozzávalóért. Magára a karácsonyra, ha nem is a megszokott körülmények között kerül sor a 2020-as évben, készülünk, és várjuk. Az enyhítéseket követően még a fiatalok nem jönnek úgy, ahogy kellene, az idősek azonban ellepik a piac sorait – tette hozzá.

Nagy a pörgés

„Amíg az idősávok érvényben voltak, különösebb változást nem érzékeltünk, mindössze annyi volt tapasztalható, hogy több idős vásárló fordult meg a húspultjainknál”

– mondta Kiss Richárd húsárus. – A fiatalabb vevőket hiányoljuk, a napi monoton munkánk mellett szükségünk van a kedvességükre és a lendületességükre. Az idősávok feloldását követően elég nagy forgalomra számítunk, a bejelentést követő első napon egy szabad percünk sem akadt. A karácsonyt az esti kijárási szigorítások mellett is várjuk, mivel ilyenkor az emberek adakozóbbak, és több borravalót hagynak – emelte ki.

Balról: Oláh Tibor és Kiss Richárd | Fotó: Molnár Péter

A fiatalok a drogériákat illetően nehezen fogadták el a korlátozásokat, sokan értelmét sem látták, hiszen az idősek egész nap az emberek között lehettek, az idősávot követően is. – A szépkorú emberek délelőtt és délután is látogatták az illatszerek részlegét, nem használták ki a számukra kialakított két órás sávot. Amíg a szigorítás érvényben volt, rengeteg fiatal vásárlót kellett elküldenünk, ami sokszor nem esett nekik jól, de meg kellett érteniük, hogy ezeket a rendelkezéseket nem mi hoztuk.

„A pandémiás helyzet tapasztalataink alapján egyáltalán nem tartja vissza az embereket a vásárlási láztól”

– osztotta meg Gabriella, drogériai eladó.

A szeretet ünnepe

Papp Róza vásárló elmondása szerint az idősávok feloldása nem érintette, mivel abban a korban van, hogy ha volt korlátozás, ha nem, szabadon mászkálhatott. – Az új rendelet szimpatikusabb számomra, mivel eddig nemcsak 9 és 11 óra között jöhettek az idősek a boltokba, hanem előtte és utána is, amit teljesen értelmetlennek gondoltam. Az enyhítést követően, illetve a közelgő karácsonynak köszönhetően hemzsegnek az emberek a piacon, fiatalok és idősek is egyaránt – mondta Papp Róza. – Mivel egyedül élek, és a lányom is külföldön tartózkodik, vásárolni nem szoktam sokat karácsony előtt sem. Azt veszem észre, az ünnep teljesen elveszíti az eredeti jellegét, átcsap egy vásárlási lázba, ami nem helyes. Azt gondolom, az igazi szeretetről kellene szólnia ezeknek a napoknak, nem arról, hogy ki mit kap – fűzte hozzá.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában