Oktatás

2020.12.05. 13:11

Fókuszban az orosz

Közös nemzetközi webináriumot rendezett az orosz mint idegen nyelv tanításának módszertanáról a Taganrogi A.P. Csehov Pedagógiai Főiskola és a Debreceni Egyetem Orosz Központja.

Fotó: unideb.hu

A mintegy ötven fő részvételével tartott november 27-i online eseményen oroszországi és magyarországi oktatókon, kutatókon és orosznyelvtanárokon kívül bekapcsolódtak a szeminárium munkájába spanyolországi, franciaországi, németországi és kazahsztáni szakemberek is – írja oldalán a Debreceni Egyetem.

Megnyitó beszédében Andrej Goloborogyko, a Taganrogi A.P. Csehov Pedagógiai Főiskola rektora elmondta, hogy szélesíteni szeretnék a főiskolán működő Tanár-továbbképzési Központ az orosz mint idegen nyelv oktatása területén végzett munkáját, ennek érdekében nemzetközi program létrehozásáról született döntés. Ennek első lépése volt a hagyományteremtő szándékkal megrendezett webinárium.

– A Taganrogi Pedagógiai Főiskola és a Debreceni Egyetem közötti sokoldalú együttműködés a pandémia ellenére sem szakadt meg, és az Orosz Központ, valamint a Szlavisztikai Intézet partnerintézményként örömmel vesz részt a Taganrogi Pedagógiai Főiskola orosz mint idegen nyelv tanítására vonatkozó módszertani projektjében – fogalmazott köszöntőjében Goretity József, a Debreceni Orosz Központ vezetője és a Szlavisztikai Intézet igazgatója.

A webináriumon öt előadást hallgathattak meg az érdeklődők: Andrej Narusevics, a Taganrogi Pedagógiai Főiskola Orosz Nyelv- és Irodalom Tanszékének vezetője előadásában az orosz mint idegen nyelv tanítása kulturológiai aspektusának fontosságáról beszélt. Nyina Nyikolajeva, a Debreceni Egyetem Szlavisztikai Intézetének orosz anyanyelvi lektora az intenzív nyelvoktatás online formáiról tartott a nyelvtanárok számára hasznos előadást. Irina Goloborogyko, a Taganrogi Pedagógiai Főiskola Tanár-továbbképzési Központjának igazgató-helyettese előadásában a gyakorlatorientált, a kommunikációs készségek fejlesztésére irányuló nyelvtanítás fontosságára hívta fel a figyelmet. Vera Legyenyeva, az Omszki Állami Egyetem adjunktusa bemutatta, hogyan használhatók fel hasznosan a nyelvtanításban az autentikus videóanyagok. És végül Tatyjana Szubbotyina arról tartott előadást, miként használhatók fel, különösen az új, modern lexika tanításához a nyelvórákon a kortárs orosz irodalmi szövegek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában