ünnepi fények

2020.12.13. 18:31

A rózsaszín gyertya is ég Debrecen adventi koszorúján

Habár az öröm lángját gyújtották meg, a koronavírus miatt sok szomorúsággal kell megbirkóznunk.

MP

Fotó: Molnár Péter

Az öröm, s ezzel együtt advent harmadik gyertyáját gyújtották meg Debrecenben, az utolsó előtti karácsonyváró vasárnapon. Az ünnepi beszédeket, a pandémiás helyzet miatt, az online térben hallgathatták meg a cívisváros lakói.

– Az egyházi hagyomány szerint advent harmadik vasárnapja az örömről szól, melynek gyertyáját meggyújtjuk a hit és a remény után. Az érzés, amit a most égő láng szimbolizál, olyan, melyről 2020-ban nem könnyű beszélni – mondta dr. Barcsa Lajos alpolgármester. – A koronavírus ritka helyzet elé állította az emberiséget, amelyet eddig még nem tapasztalt. Korábban is voltak súlyos járványok, de milliárdokat veszélyeztető és a gazdaság egészét érintő pandémiára még nem volt példa. Világszerte leterheltek az egészségügyi intézmények, milliók veszítették el a munkájukat, valamint különböző korlátozások és szabályok szerint éljük a mindennapjainkat. Személyes emberi kapcsolataink megritkultak, és az oly meghitt szülői öleléseket is nélkülöznünk kell. Lemondásokkal terhelt időszakot élünk, ahol a megszokott tradícióinkat korlátok közé szorítja az élet. Ez mindenkit megvisel, különösen karácsony közeledtével – folytatta.

„Felmerül a kérdés, hogy mi okunk van az örömre? Csak nézzünk körbe, és legyünk boldogok, hiszen sok embernek van családja, és olyanok, akikkel meghitt perceket tud tölteni a karácsonyfa alatt”

– tette hozzá.

Tiszta szívvel-lélekkel

- Úgy szerette Isten ezt a világot, hogy az ő egyszülött fiát nekiadta. Jézus a földre jött, és ha ezt a csodát érzékeltetni szeretnénk, olyan, mint az óceánok vizeit egyetlen dió héjába belezsúfolni – mondta Tóth Sándor baptista lelkipásztor. – Évszázadokkal ezelőtt a három bölcs leborult a gyermek előtt, meglátva benne a Messiást. Bejárta a falvakat a hír, hogy megszületett a kis Jézus. Az Isten munkája elsőként a hívőkben kezdődik el, és megtisztítja az életünket. Legyen ilyen a várakozásunk is, számoljunk le bűneinkkel és hitszegéseinkkel. Vegyünk példát a bölcsekről, és hajtsuk meg a térdünket, főként a szívünket a Messiás előtt – fűzte hozzá.

Derencsényi István református lelkészi főjegyző felhívta a figyelmet: december 13-án, harmadikként gyújtjuk meg – a bűnbánatra utaló, lila színű gyertyák mellett – az egyetlen rózsaszínt, ami az örömöt szimbolizálja.

A karácsonyi előkészület nem telhet el önmagunk ostorozásával, hiszen arra az eseményre készülünk, amely az el nem múló boldogságot állítja a gondolataink középpontjába

– hangsúlyozta.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában