első a biztonság!

2020.12.09. 07:30

A hangulatos fényforrások veszélyesek is lehetnek

Az adventi időszakban kétszer annyi lakástűznél avatkoznak be a tűzoltók, mint az év más szakában.

20201205 Veszprém A második adventi gyertyát gyújtották meg a Szentháromság téren A képen: Két gyertya ég Veszprém város adventi koszorúján Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: MW-archív

Az adventi időszakban, az ünnep közeledtével is érdemes elővigyázatosnak lenni. A lakásunkban elhelyezett hangulatos fényforrások ugyanis veszélyt is jelenthetnek, ha nem tartjuk be a kellő óvintézkedéseket.

Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

– Ha nem biztonságos koszorút veszünk vagy készítünk, esetleg nem megfelelő helyre tesszük az adventi díszt, könnyen bekövetkezhet a baj, amikor már csak a tűzoltók segíthetnek – mondta a Naplónak Papp-Kunkli Nóra tűzoltó hadnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Fontos tudni, hogy az adventi koszorú tűzveszélyes lakásdekoráció. – Nem számít, hogy mi magunk készítjük el, vagy készen vásároljuk azt, a legfontosabb, hogy a gyertyák alatt legyen egy nem éghető alátét. Azonban nem elég, ha biztonságos egy koszorú, az elhelyezésére is figyelni kell. Figyeljünk arra, hogy a koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk.

„Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül!”

– hangsúlyozta a szóvivő.

Arra is kitért, hogy a lakásban lévő, egyre több műanyagot tartalmazó tárgy és bútor miatt gyorsabban terjed a tűz, mint például ötven évvel ezelőtt, és több mérgező füst is keletkezik. Éppen ezért, ha minél hamarabb észrevesszük, hogy kigyulladt valami a lakásban, annál nagyobb eséllyel tudjuk saját kezűleg eloltani, több időnk van kimenekülni és a tűzoltókat hívni, akik egy kisebb kiterjedésű tűz esetén több értéket tudnak megmenteni.

A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt, akár ajándékként is.

Mindig körültekintően gyújtsunk gyertyát otthon, hogy ne történjen baj! | Fotó: MW-archív

Megbízható fényfüzéreket

Fontos, hogy a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg. A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áram­ütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból.

Megtudtuk továbbá, hogy ősszel és télen országosan naponta harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, ami azt jelenti, hogy átlagosan negyvenöt percenként kigyullad egy lakás. A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt, kétnaponta meghal valaki lakástűzben, holott ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének.

Sajnos a megyei mérleg sem mutat kedvező adatokat: idén eddig a tűzoltókat (december 4-i adatok) 441 lakástűzhöz riasztották, körülbelül 30-an megsérültek, és hatan életüket vesztették.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában