mindenütt zöld

2020.11.12. 10:59

Nem lehet szó nélkül elmenni emellett az udvar mellett – fotókkal

Pál László tíz éve kezdett növénygyűjtésbe, mára udvara mediterrán nyugalom-szigetté alakult.

20201002 Balmazújváros Pál László pálmákkal és egyéb egzozikus növényekkel díszitett kertje. Fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Matey István

– Meg sem tudom mondani, hány növényem van! Rengeteg, és bevallom, már rég nem számolom őket – nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak Pál László, miközben körbevezetett minket az óriási banánfákkal, megszámlálhatatlan mennyiségű, hatalmas pálmákkal és monstrum méretű agávékkal borított udvarán. – Körülbelül tíz éve az akkori páromnak vettem egy pálmát, így kezdődött az egész. Azután pedig magamnak, mert egyszerűen hirtelen magával ragadott ez a világ, mert annyira sok és különböző fajta van belőlük, és mind tetszik. Aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy ezt is, azt is megvettem, olyanokat, amikből még nem volt itthon – avatott be László a kezdetekbe. Azt is elárulta, gyerekkorában is nagyon szeretett szüleivel kertészkedni, földet művelni, és voltak kaktuszai is. Később kicsit háttérbe szorult ez a szenvedély, de egy évtizede újra lángra kapott, és azóta egyre csak halmozza a szebbnél szebb, egzotikus növényeket. A mediterrán zöldekhez épített egy aprócska halastavat is, pici stéggel, és még vízesés is szépíti a már egyébként is csodás látványt. – Vannak benne halak is, persze! Aranyhalak és koi díszpontyok, de sajnos van, hogy fogynak. Macskák vannak a környéken, azok kapják el némelyiket. Már kifigyelték, milyen finomságok vannak itt – mondja nevetve.

Nem egyszerű a kiteleltetés

– Hamar rájöttem, hogy odabent túlságosan meleg van ezeknek a növényeknek, lehullajtják a leveleiket is. Nem is csodálom, hát olyan meleget csinál a kandalló! – mondja, és közben már vezet is minket hátrébb az udvarba, ahol véges-végig kisebb méretű pálmák és óriás kaktuszok sorakoznak. – Itt telelnek a növények, már, amelyik befér. Ez itt a növényházam – mutat László a különös, óriási belmagasságú épületre, melynek szerkezete fa, „falai” pedig átlátszó ponyvából készültek. Bent egy nagy ketrecben papagájok pislognak. – Bádogos tetőfedő vagyok, így a szakmám nagyon kapóra jött a különös hobbim mellé. Ezt az épületet is én építettem, meg azt is, ott szemben – bólint a másik, alacsonyabb épületre, amely egyfajta pihenőhely, kanapéval, étkezővel, sőt, még infraszauna is van benne.

Pál László balmazújvárosi otthonának udvarán egy nem mindennapi kertet alakított ki
Fotó: Matey István

– Ez is úgy készült, mint a magasabbik. Itt nem nagyon telelnek a zöldek, de sokszor tartottunk benne családi rendezvényeket, vagy egyszerűen csak jólesik itt pihenni – teszi hozzá, és közben visszakanyarodunk a növényekhez. Megannyi pálmája van, vannak olyanok is, amelyek a földben vannak, a többi óriási, kézzel festett hordócserepekben. – Lássuk csak, van itt yucca faxoniana, yucca rostrata, kínai kenderpálma, washingtonia robusta és datolyapálma is, na meg persze különböző agávék és dasylirionok és hát, némelyik pálmafajtából vannak mini változatok is. Azokat, amiket nem tudok betenni a hátsó épületbe, kénytelen vagyok „becsomagolni” télre – mondja nagy meglepetésünkre, és látja, nem igazán értjük, mire céloz. – Az óriási növényeket, mint például a banánfákat vagy a hatalmas pálmákat vissza szoktam vágni, és nikecellbódékat építek köréjük, hogy ne fagyjanak meg a nagy hidegben. Ezt minden teleltetéskor megismétlem, mert kénytelen vagyok évente új bódékat építeni, nem tudom ugyanis újrahasznosítani őket – részletezi, és így már mi is el tudjuk képzelni, mire gondolt. László azt is elárulta, igazából nem tudja, mitől függ, melyik növénye milyen sebességgel nő. – Vannak például pálmáim, amik egy nyár alatt nőnek fél métert vagy akár annál is többet. Meg hát, olyanok is akadnak, amik egy évtized alatt nőttek annyit – mondja viccelődve. Mindenesetre hatalmas banánfái, pozsgásai és megannyi pálmája azt mutatja, minden növénye jól érzi magát az udvaron. A balmazújvárosi férfi azt mondja, a különös hobbira sok idejét és energiáját rááldozza, de egyáltalán nem bánja, hiszen ha kilép az udvarára, olyan, mintha egész évben nyaralna.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában