a koraszülöttek napja

2020.11.17. 19:59

Lilába borult az egyetem a legkisebbek tiszteletére

A Debreceni Egyetem is csatlakozott a koraszülöttek világnapjához kapcsolódó nemzetközi kezdeményezéshez.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnar Peter

Lila színbe borult kedden este, a koraszülöttek nemzetközi világnapján a Debreceni Egyetem főépülete. Hagyományosan világszerte ikonikus helyszíneken, épületeken vagy szobrokon villan fel a jelképes szín november 17-én, ezzel fókuszba állítva a legkisebb babák támogatását, valamint az őket ellátó családok és orvosok munkáját.

Riszter Magdolna, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Neonatalis Intenzív Centrumának helyettes vezetője elmondta, hogy a világnap alkalmából a koraszülött osztályon korábban ápolt szülők öt kenguru-székkel ajándékozták meg a centrumot.

„Sokkal kiegyensúlyozottabban fejlődnek azok a babák, akiknek van lehetőségük a kenguru módszerrel történő ápolásra.”

– A közvetlen bőr-bőrkontaktusnak köszönhetően a babák élettani paraméterei stabilizálódnak, nagyon jót tesz az szülő-gyermek kötődéséknek, az édesanya tejtermelése is javul, valamint pszichésen is megnyugtatja őket ez a szituáció. Ez a szék nem speciális eszköz, a lényeg, hogy kényelmes és tisztítható legyen – mondta.

A helyettes vezető arról is beszélt, hogy a szülőknek fontos, hogy ne csak a babáik állapotáról kapjanak felvilágosítást, lelki támogatásra is szükségük van a rendkívüli helyzetben.

„Az anyáknak akár állandóan van lehetősége bent lenni a kórházban, az édesapák pedig hetente egyszer látogathatják a gyermeküket, sajnos egyéb családtagok jelen, járványügyi helyzetben csak telefonon érdeklődhetnek az édesanya és az új családtag állapotáról.”

– Mivel a gyermekeknek és a szüleiknek joguk van a találkozáshoz, szerencsére zökkenőmentesen meg tudtuk szervezni a látogatási rendet. Az édesapák előjegyzési naptár szerint érkezhetnek a klinikára, a járványügyi pre-triázs után, az általunk szolgáltatott védőeszközökben látogathatják babájukat – tette hozzá.

Kutatások bizonyítják

Venkovits Balázs, a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézet megbízott vezetője, a Melletted a helyem Egyesület tagja kiemelte: hazánkban sok családot érint az ügy, hiszen Magyarországon csaknem minden órában világra jön egy koraszülött gyermek. Mint mondta, az idei esztendőben az Európai Alapítvány az Újszülött Gyerekek Ellátásáért (EFCNI) kezdeményezése, az úgynevezett „Zéró szeparáció” kampány a legfontosabb, ami az újszülött és szülők kapcsolatának erősítését hivatott támogatni.

– Kutatások bizonyítják, hogy többek között a koraszülött gyermekek beszédének, vagy az immunrendszerének a fejlődésére, a fájdalomkezelésére is rendkívül jótékony hatással van az, ha mihamarabb jelen vannak az életében a szülei. Debrecen élen jár nemcsak a koraszülöttek, hanem a Család-barát fejlődéstámogató ellátásban is – emelte ki.

Az felsőoktatási intézmény mellett a cívisvárosban a Debreceni Egyetem Klinikai Központ főépülete is lila megvilágítást kapott.

BBI

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/akar-evekig-eltarthat-a-koraszulottek-fejlesztese-4513429/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában